Держкіно не підписало контракт із переможницею конкурсу на посаду гендиректора Довженко-центру Оленою Гончарук

Дата: 22 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Державне агенство з питань кіно не підписало контракту з Оленою Гончарук, яка перемогла в конкурсі на посаду генерального директора Довженко-центру. Підписання відклали на невизначений термін.

Про це повідомляє видання LB.ua. 

Олена Гончарук. Фото: Наталка Дяченко

Так, 6 лютого відбулося засідання конкурсної комісії, яка обрала керівницею державного підприємства “Національний центр Олександра Довженка” Олену Гончарук.

За законом підписання контракту мало відбутися протягом двох місяців після оголошення конкурсу, тобто до 21 лютого. Однак Держкіно запросило Гончарук на підписання контракту в останній день з визначеного законом строку, не надавши їй можливості заздалегідь ознайомитись із текстом договору.

Зрештою, після ознайомлення Гончарук відмовилася від підписання контракту в запропонованому вигляді, оскільки документ містить розходження з її візією розвитку Довженко-центру, викладеною на конкурсі. Загалом Гончарук не погодилася з 25 пунктами контракту.

“Документ передбачає не тільки мої обовʼязки, але й права. І там є пункти, з якими я не згодна. Тому ми взяли час на вивчення контракту та внесення до нього коментарів. За нормами на підписання контракту дається два місяці, і всі сторони зацікавлені в цьому”, – зазначила вона в коментарі виданню “Бабель”.

Крім того, у Довженко-центрі уточнили, що основною причиною розходжень стали пункти контракту, що зобов’язують Олену Гончарук виконати реорганізацію та виділ частини колекції, а також упродовж 15 днів внести до реєстру новий статут Довженко-центру, докорінно змінений Держкіно.

“Це не лише унеможливлює реалізацію програми розвитку центру, яка перемогла в конкурсі й основним завданням якої значиться “забезпечити недоторканність Національного центру Олександра Довженка та основу для його сталого функціонування”, а й суперечить умовам оголошеного конкурсу: конкурс оголошувався на Довженко-центр в його нинішньому статусі – як кіноархівної та кінодослідної інституції, діяльність якої має некомерційний характер”, – йдеться в повідомленні.

Після обговорення Держкіно погодилося надіслати контракт для повноцінного ознайомлення та внесення коментарів і перенести дату його підписання.

Однак, як додають у Довженко-центрі, перенесення термінів підписання не є скасуванням результатів конкурсу чи підставою для визнання конкурсу таким, що не відбувся.

Нагадаємо, що 2 листопада 2022 року Держкіно відсторонило Гончарук від виконання обов’язків і призначило на її місце Юлію Каждан. Журналісти “Слідство.Інфо” дізналися, що раніше вона займалася бухгалтерським обліком, заснувала кінологічний центр та практикує гіпнотерапію і не має жодного досвіду роботи у сфері кіноіндустрії. У Держкіно заявили, що причиною звільнення Гончарук стали результати аудиту. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter