Депутати Сейму Латвії проголосували за ратифікацію Стамбульської конвенції

Дата: 02 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

30 листопада Сейм Латвії остаточно ухвалив законопроєкт про ратифікацію Конвенції Ради Європи про запобігання й боротьбу з насильством щодо жінок і домашнім насильством.

Про це повідомляє Delfi.

Фото з відкритих джерел

Після довгих дебатів, ратифікацію конвенції підтримав 51 депутат коаліції – “Нової Єдності”, Союзу “зелених” та селян та “Прогресивних”.

“Я вітаю голосування Сейму Латвії за ратифікацію Стамбульської конвенції про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами”, – відреагувала на ратифікацію генсек Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич.

Конвенція Ради Європи про запобігання й боротьбу з насильством щодо жінок і домашнім насильством  так звана Стамбульська конвенція – перший юридичний документ, який зобов’язує створити правову базу для боротьби з насильством щодо жінок. Конвенція була відкрита для підписання 11 травня 2011 року в Стамбулі та набула чинності 1 серпня 2014 року. Країни, які приєдналися до конвенції, повинні криміналізувати психологічне насильство, переслідування, фізичне і сексуальне насильство, примусовий шлюб, примусові аборти та стерилізацію.

Зазначається, що у Латвії вона набуде чинності, коли Міністерство закордонних справ оголосить про це в офіційному виданні Latvijas Vēstnesis.

Латвія впродовж більш ніж 10 років відкладала ратифікацію Стамбульської конвенції через спротив консервативних політиків, які стверджують, що документ ставить під загрозу існування традиційної сім’ї, традиційних ролей чоловіка й жінки. 

Щоб забезпечити в Сеймі підтримку більшості депутатів, Міністерство добробуту цього разу внесло до законопроєкту про ратифікацію Стамбульської конвенції статтю, що містить посилання на Сатверсме (конституцію) Латвії: “Під час реалізації конвенції Латвія застосовує цінності, принципи й норми, включені до Сатверсме Латвійської Республіки, особливо щодо захисту прав людини, рівноправності чоловіків і жінок, захисту й підтримки шлюбу, сім’ї й прав дітей“.

ЄС приєднався до Стамбульської конвенції ще у 2017 році, але не зміг ратифікувати її через відмову частини країн-членів. Вони заявляли, що ратифікація можлива лише за одностайної згоди. Проте у 2021 році Суд ЄС заперечив цю заяву. 

А 28 червня 2023 року Євросоюз таки ратифікував Стамбульську конвенцію.

Раніше ZMINA повідомляла, що 1 листопада 2022 року Стамбульська конвенція набула чинності в Україні. Противники Стамбульської конвенції в Україні також апелюють тим, що вона суперечить релігійним традиціям в Україні. Однак конвенція не регулює релігійних норм чи вірувань, а підкреслює, що культура, звичаї, релігія, традиції або так звана честь не мають розглядатися як виправдання будь-якого акту насильства.

Читайте також: Україна ратифікувала Стамбульську конвенцію за хорватським сценарієм. Що це означає?

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter