Європейський Союз ратифікував Стамбульську конвенцію

Дата: 28 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Європейський Союз ратифікував Конвенцію Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами, більш відому як Стамбульська конвенція.

Про це повідомила генеральна секретарка Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич.

Вона привітала завершення процедури з боку ЄС, зазначивши, що це “хороший день для Європи”.

Цього очікували від 1 червня, коли шведське головування в Раді ЄС оголосило про рішення ратифікувати Стамбульську конвенцію.

Перед тим, у травні, відповідний крок підтримав Європарламент.

Утім, держави ЄС усе одно повинні самостійно ратифікувати Конвенцію. Цього ще не зробили Болгарія, Латвія, Литва, Словаччина, Угорщина і Чехія.

Євросоюз підписав Стамбульську конвенцію в червні 2017 року, але тоді деякі країни-члени заявили, що ратифікувати документ на рівні блоку можна лише за одностайної згоди. Суд ЄС заперечив цю заяву, уточнюючи, що блок може приєднатися до конвенції в питаннях надання притулку, судової співпраці в кримінальних справах та зобовʼязань інституцій та органів держуправління.

Нагадаємо, що 1 листопада 2022 року Стамбульська конвенція набула чинності в Україні. Противники Стамбульської конвенції в Україні також апелюють тим, що вона суперечить релігійним традиціям в Україні. Однак конвенція не регулює релігійних норм чи вірувань, а підкреслює, що культура, звичаї, релігія, традиції або так звана честь не мають розглядатися як виправдання будь-якого акту насильства.

Читайте також: Україна ратифікувала Стамбульську конвенцію за хорватським сценарієм. Що це означає?

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter