Деокупація Криму безальтернативна для всього світу – президент України

Дата: 07 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Деокупація Криму від російських загарбників є безальтернативною.

Таке переконання висловив президент України Володимир Зеленський під час першого проведення на офіційному рівні Іфтару за участю військовослужбовців-мусульман, представників дипкорпусу і Меджлісу кримськотатарського народу, інформує “Укрінформ“.

Глава держави заявив, що на землі Криму під російським триколором зараз панує зло, приниження, репресії, вбивства та війна.

“Але там, де почався шлях зла, саме там на нас чекає, я впевнений, і перемога, перемога над цим злом. Деокупація Криму є безальтернативною не лише для України, а для всього світу. І я впевнений у цьому”, – сказав Володимир Зеленський.

При цьому він зауважив, що так само, як Україна поважає територіальну цілісність усіх держав від Європи до Латинської Америки, то “ми  справедливо очікуємо поваги до територіальної цілісності нашої держави, усієї України від Полісся до узбережжя Чорного та Азовського морів, від північних міст до Севастополя і Керчі”

Увесь наш схід, південь, кожна наша громада, кожна наша людина однаково заслуговують жити і жити вільно.

Володимир Зеленський

Президент заявив, що коли Україна повернеться у Крим, тоді світові повернеться спокій, бо, за його словами, агресор програє.

“Усе інше може тільки розпалити жагу Росії воювати. Хай же агресор відчуває на собі, що нікому не дозволено ламати життя народів і обкрадати народи, нікому не дозволено ширити світом зло, руїни”, – сказав Зеленський.

Нагадаємо, напередодні президент Бразилії Луїс Інасіо Лула да Сілва запропонував Україні поступитися Кримом, щоб припинити війну.

У відповідь на це у МЗС заявили, що Україна не торгує своїми територіями й не вбачає жодної причини поступатися хоча б сантиметром української землі.

Про це речник МЗС Олег Ніколенко нагадав президенту Бразилії.

При цьому в МЗС підтвердили українську позицію: будь-які посередницькі зусилля задля відновлення миру в Україні мають базуватися на повазі до суверенітету та повного відновлення територіальної цілісності України відповідно до принципів статуту ООН.

Заступник керівника Офісу президента України Андрій Сибіга повідомив, Київ допускає переговори з Росією до того, як Збройні сили України почнуть звільняти Крим військовим шляхом.

Нагадаємо, українське керівництво неодноразово закликало громадян Росії, які незаконно оселилися в тимчасово окупованому Криму, залишити півострів, допоки є така можливість, а для громадян України на півострові оприлюднили детальну інструкцію, що робити цивільним під час бойових дій у Криму та деокупації півострова. 

24 лютого президент Володимир Зеленський заявив, що країна готується до деокупації Криму.

Заступник голови Офісу президента України Ігор Жовква в інтерв’ю “Крим.Реалії” заявив, що компроміси щодо тієї чи іншої частини території України ніколи не стануть предметом переговорів із Росією. Також він зазначив, що зараз ніхто точно не скаже, яким чином Крим буде повернутий під контроль Києва, але це точно станеться. За його словами, “дипломатичний шлях (повернення Криму) може доповнювати військовий”.

Раніше президент України Володимир Зеленський закликав громадян у тимчасово окупованому Криму триматися якомога далі від російських військових об’єктів та надавати українським спецслужбам усю відому інформацію про окупантів, щоб звільнення Криму відбулося швидше.

Як відомо, Центр журналістських розслідувань оприлюднив дані розташування військових об’єктів на півострові, що є легітимною ціллю для ураження. 

Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що колаборанти та зрадники в тимчасово окупованому Криму можуть пом’якшити судовий вирок, надавши цінну інформацію Силам оборони України про російські військові об’єкти та техніку на території півострова.

Відомо, що українські міністерства та державні органи активно працюють над формуванням кадрового резерву для роботи після деокупації Кримського півострова.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter