Україна допускає переговори з Росією про Крим до повернення півострова військовим шляхом – Офіс президента

Дата: 06 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Київ допускає переговори з Росією до того, як Збройні сили України почнуть звільняти Крим військовим шляхом.

Про це заявив заступник керівника Офісу президента України Андрій Сибіга у коментарі Financial Times.

Андрій Сибіга

За його словами, якщо українські війська успішно досягнуть наших стратегічних цілей на полі бою і вийдуть на адмінкордон з тимчасово окупованим Кримом, Україна буде готова розпочати дипломатичний етап та обговорити це питання.

“Але це не означає, що ми виключаємо звільнення Криму військовим шляхом”, – зазначив чиновник.

Видання зазначає, що цей коментар “може заспокоїти” тих західних чиновників, які скептично оцінюють здатність України повернути півострів силою та побоюються, що це та “червона лінія” для глави Кремля Володимира Путіна, за якою можлива ядерна ескалація.

Також видання нагадує, що серед українців, згідно з опитуванням Київського міжнародного інституту соціології, 87% проти будь-яких територіальних поступок для припинення війни.

Раніше радник глави Офісу президента Михайло Подоляк в інтерв’ю “Крим.Реалії” заявив, що Україна поверне півострів за п’ять-сім місяців. За його словами, повномасштабне вторгнення РФ створило передумови для деокупації півострова вже зараз.

Крім того, Подоляк висловив думку, що в Криму після його деокупації потрібно “повністю закрити все, що стосується російського культурного простору”.

“Маємо викорінити все російське. Там має бути тільки український культурний простір чи глобальний культурний простір. Ми не маємо вести діалог про те, чи має право людина використовувати російську мову чи ні. Вдома, будь ласка, використовуй, але це не інструмент тиску, це не інструмент протесту, це не інструмент шантажу”, – заявив Подоляк.

За його словами, Росія для України – це країна-ворог, і такою залишиться вже історично. І тому, на його думку, ніхто у Криму не матиме права диктувати: “Я хочу читать современную российскую литературу”, Достоєвського, Єсєніна, “хочу разговаривать на русском языке”, “хочу ходить на российские фильмы”.

Подоляк заявив, що якщо хтось у Криму не захоче жити за законами та правилами України, він має добровільно виїхати. За його словами, як тільки Україна контролюватиме півострів, спочатку треба буде розібратися зі зрадниками та розслідувати справи репресованих українців.

“От як тільки заходимо, по-перше, ми маємо провести розслідування щодо людей, які були репресовані протягом усіх років окупації. По-друге, маємо з’ясувати, хто писав доноси. Я вважаю, що там багато людей мають отримати юридичне покарання, за те, що вони змінили паспорт України на Росію і були по суті колаборантами, зрадниками. Треба чітко розставити акценти – це територія України, це культурний простір України, це медійний простір України”, – зазначив Подоляк.

У березні 2023 року директорка з адвокації Центру прав людини ZMINA Альона Луньова закликала до обережної та коректної комунікації і розроблення політик реінтеграції ТОТ. Вона просить враховувати, що наші громадяни всі ці роки перебували під тривалим тиском російської пропаганди та існували в російському наративному просторі.  

Нагадаємо, українське керівництво неодноразово закликало громадян Росії, які незаконно оселилися в тимчасово окупованому Криму, залишити півострів, допоки є така можливість, а для громадян України на півострові оприлюднили детальну інструкцію, що робити цивільним під час бойових дій у Криму та деокупації півострова. 

24 лютого президент Володимир Зеленський заявив, що країна готується до деокупації Криму.

Заступник голови Офісу президента України Ігор Жовква в інтерв’ю “Крим.Реалії” заявив, що компроміси щодо тієї чи іншої частини території України ніколи не стануть предметом переговорів із Росією. Також він зазначив, що зараз ніхто точно не скаже, яким чином Крим буде повернутий під контроль Києва, але це точно станеться. За його словами, “дипломатичний шлях (повернення Криму) може доповнювати військовий”.

Раніше президент України Володимир Зеленський закликав громадян у тимчасово окупованому Криму триматися якомога далі від російських військових об’єктів та надавати українським спецслужбам усю відому інформацію про окупантів, щоб звільнення Криму відбулося швидше.

Як відомо, Центр журналістських розслідувань оприлюднив дані розташування військових об’єктів на півострові, що є легітимною ціллю для ураження. 

Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що колаборанти та зрадники в тимчасово окупованому Криму можуть пом’якшити судовий вирок, надавши цінну інформацію Силам оборони України про російські військові об’єкти та техніку на території півострова.

Відомо, що українські міністерства та державні органи активно працюють над формуванням кадрового резерву для роботи після деокупації Кримського півострова.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter