У ДБР перевіряють справжність документів щодо справи “вагнерівців”, оприлюднених журналісткою Соколовою

Дата: 19 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

Державне бюро розслідувань розпочало перевірку справжності та джерел витоку документів щодо проведення спецоперації із затримання “вагнерівців”, оприлюднених журналісткою Яніною Соколовою; кримінальне провадження відкрите за фактом розголошення держтаємниці.

Про це повідомляється на сайті ДБР.

Джерело: фейсбук-сторінка Яніни Соколової

У повідомленні уточнили, що 18 листопада 2021 року в інтернеті опубліковані документи, які “містять відомості щодо планування та виконання Головним управлінням розвідки Міністерства оборони України та Службою безпеки України заходів, пов’язаних з організацією затримання на території України бойовиків ПВК Вагнера.

Ці матеріали, які належать до внутрішнього документообігу спецслужб, Соколова опублікувала на своїй сторінці у фейсбуку після виходу відповідного розслідування Bellingcat.

Джерело: фейсбук-сторінка Яніни Соколової

Журналістка стверджує, що документи підтверджують підготовку спецоперації із затримання “вагнерівців” і те, що її фінальний етап перенесли за рішенням вищого військово-політичного керівництва.

У ДБР уточнили, що перевірять документи на автентичність, а також встановлять перелік військовослужбовців, які мали доступ до них і можуть бути причетні до витоку. Якщо підозрюваних знайдуть і доведуть їхню провину, їм загрожує від двох до п’яти років позбавлення волі.

Водночас радник голови Офісу президента Михайло Подоляк назвав “некоректною” публікацію Соколовою документів. На його думку, це “дуже серйозний і болісний удар” по можливостях України як держави.

“Відкрили конкретні факти про документування учасників війни проти України, яке проводилося з 2014 року. Наш супротивник знає тепер усі найважливіші нюанси того, як нашим розвідникам та спецслужбам вдавалося збирати докази винуватості росіян”, – сказав Подоляк у коментарі Суспільному.

На його думку, ті, хто оприлюднив такі факти, “неусвідомлено виконали контррозвідувальні функції за російські спецслужби”.

Натомість Соколова в інтерв’ю “УП” заявила, що її інформація лише підтверджує розслідування Bellingcat і є цінною для суспільства.

Нагадаємо, що 17 листопада журналісти-розслідувачі Bellingcat та The Insider оприлюднили фільм про унікальну операцію спецслужб України, під час якої з Росії вивезли 33 бойовики ПВК Вагнера, причетних до військових злочинів на Донбасі. Їх мали заарештувати в Україні, але операцію було зірвано, тож бойовиків затримали силовики Білорусі.

Україна надіслала Білорусі офіційний запит на екстрадицію найманців, але 14 серпня влада Білорусі передала Росії 32 затриманих бойовиків.

Одним з перших, хто поширив інформацію про провал згаданої спецоперації та заявив, що це сталося через витік інформації з ОП, був український журналіст Юрій Бутусов. Його та журналістку Яніну Соколову викликали до ДБР нібито через розголошення “секретних відомостей”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter