ДБР викликало на допит журналістів Соколову і Бутусова через операцію з “вагнерівцями”

Дата: 29 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

Українську журналістку і телеведучу Яніну Соколову та головного редактора “Цензор.Нет” Юрія Бутусова викликали на допит до Державного бюро розслідувань через нібито операцію українських спецслужб із затримання бойовиків російської приватної військової компанії Вагнера, проведення якої Офіс президента заперечує.

Про це журналісти повідомили у фейсбуці.

⚡️Мене викликають на допит у ДБР.#ВагнергейтНє нє, якщо ви думаєте, що це з приводу пошуку імені високопосадовця,…

Опубліковано Yanina Sokolova Понеділок, 28 вересня 2020 р.

Соколова написала, що її викликали через розголошення “секретних відомостей” за ст. 328 (про розголошення відомостей, що становлять держтаємницю, яке спричинило тяжкі наслідки).

Журналістка також запевнила, що на допит 5 жовтня піде.

Бутусов, своєю чергою, вважає виклик журналістів на допит “парадоксом”, адже в цьому разі потрібно розслідувати “провал операції, а не витік документів після провалу”.

Він зазначив, що розповість слідчим усі ключові факти на допиті 29 вересня, щоб залучити реальних учасників справи.

Получил вызов на допрос в Государственное бюро расследований по делу о возможном разглашении государственной тайны на…

Опубліковано Юрієм Бутусовим Понеділок, 28 вересня 2020 р.

Юрій Бутусов одним з перших поширив інформацію про провал спецоперації СБУ із затриманням бойовиків ПВК Вагнера. Він заявляв, що операція провалилася саме через витік інформації з Офісу президента.

Яніна Соколова опублікувала декілька ютуб-роликів з аудіозаписами “телефонного вербування” бойовиків ПВК Вагнера. На записах чоловіки начебто зізнаються в участі в бойових діях на Донбасі проти України, а також у збитті українських літаків.

Як відомо, у Білорусі в ніч на 29 липня затримали 33 найманців приватної військової компанії Вагнера. Слідство спочатку сказало, що вони приїхали дестабілізувати ситуацію перед виборами, які відбулися 9 серпня.

Серед затриманих були й ті, хто воював на Донбасі проти Збройних сил України. Саме тому СБУ хотіла екстрадувати їх і судити. Офіс генпрокурора оголосив підозри 28 “вагнерівцям” в участі в терористичній організації, серед них є дев’ять українців.

Україна надіслала Білорусі офіційний запит на екстрадицію найманців, але 14 серпня влада Білорусі передала Росії 32 затриманих бойовиків.

А через три дні в інформаційному просторі України почали активно обговорювати версію про те, що “візит” бойовиків ПВК Вагнера до Білорусі був нібито операцією українських спецслужб для їхнього затримання.

Згідно з цією версією, операцію вже на завершальній стадії зупинив Офіс президента, а точніше сам Андрій Єрмак, назвавши її такою, що є не на часі через анонсований обмін полонених.

Ішлося про нібито операцію Служби безпеки України, якою керував заступник голови СБУ Руслан Баранецький разом із заступником генерального прокурора Гюндузом Мамедовим. Згодом з’явилась інша версія: начебто спецоперацію готувало Головне управління розвідки України.

Єрмак заперечив, що таку операцію українські спецслужби проводили.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter