Всередині “Вагнергейту”: розслідувачі Bellingcat розповіли про деталі справи “вагнерівців”

Дата: 18 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

Журналісти Bellingcat та The Insider оприлюднили фільм-розслідування про унікальну операцію спецслужб України, під час якої з Росії вивезли 33 бойовики ПВК Вагнера, причетних до військових злочинів на Донбасі.

Про це пише “УП” з посиланням на сайти розслідувачів.

Затримання “вагнерівців” у Мінську. Джерело: mil.in.ua

Творці фільму назвали спецоперацію такою, що “не має аналогів за своєю складністю і масштабом”. Вона повинна була завершитися примусовим приземленням літака з кількома десятками бойовиків на території України, проте в останній момент, коли борт із “вагнерівцями” прямував до Мінська, операцію “перенесли” після зустрічі розвідників з політичним керівництвом України. Врешті-решт вона закінчилася арештом найманців силами білоруського КДБ.

У розслідуванні йдеться про те, як українські розвідники вербували бойовиків та отримали прямі докази їхньої участі у військових злочинах.

Ідея спецоперації, згідно з інформацією журналістів, виникла 2018 року, коли розвідники дізналися, що бойовики з Донбасу повертаються до рідних сіл в Росії, сидять без роботи, спиваючись та впадаючи в депресію. Це стало можливістю для українських спецслужб.

Спочатку планували виманити 4–5 осіб на територію Угорщини нібито для підготовки у спеціальному тренувальному таборі для нової роботи в ПВК. Згодом їх хотіли затримати, екстрадувати в Україну та судити.

Проте до вересня 2019 року українська розвідка зібрала персональні дані вже понад тисячі найманців. Більшість з них воювала на Донбасі між 2014-м та 2018 роком. З них декілька десятків вчинили воєнні злочини на території України.

Для вербування створили групу зі співробітників спецслужб та проєкт із кодовою назвою “Авеню”. Вони вигадали правдоподібне небойове завдання: охорону нафтових об’єктів “Роснефти” на Близькому Сході.

За словами розслідувачів, важливим учасником проєкту був колишній офіцер середньої ланки ГРУ, заарештований та завербований українською розвідкою у “ДНР” кількома роками раніше. Він повернувся до Росії та вийшов на пенсію, проте на прохання українських розвідників знову став працювати в Міноборони РФ.

Чоловік надавав необхідну інформацію, попереджав про ризики та потенційно був корисним для підтвердження легітимності операції з вербування.

Роль “головного рекрутера” і “куратора проєкту від спецслужб” взяв на себе спецпризначенець із бойовим досвідом на Донбасі та знавець жаргону, що використовують російські найманці.

У квітні 2020 року відповідальним за проєкт “Авеню” призначили українського спецпризначенця, колишнього контррозвідника СБУ та керівника операції з арешту Володимира Цемаха у справі про збиття малазійського боїнга рейсу МН-17 2014 року над Донбасом.

Також журналісти розповіли про сценарій посадки літака в аеропорту України через нібито загрозу вибуху на борту. За сценарієм, щойно відповідний наземний диспетчерський пункт проінформують про загрозу, він мав дати вказівку літаку приземлитися в аеропорту на свій вибір. Згідно з міжнародним правом, українські авіадиспетчери можуть дати вказівку пілоту не повідомляти пасажирам про аварійну ситуацію або навіть про зміну траєкторії польоту, тому цей варіант був ухвалений за основу.

Президенту вперше повідомили про спецоперацію 15 червня 2020 року. 26 червня Володимир Зеленський схвалив операцію та попросив підготувати план-концепцію, який схвалили 1 липня. Затримання бойовиків мало відбутись 25 липня.

Проте в останній момент операція була зірвана. На територію України найманці не потрапили, їх заарештували в Білорусі 29 липня. 

У розслідуванні зазначено, що два старші офіцери, відповідальні за спецоперацію, голова ГУР Василь Бурба та заступник директора СБУ Руслан Баранецький, напередодні запланованого затримання прибули до Офісу президента, щоб подати фінальну доповідь.

Зустріч відбулася без Зеленського із головою ОП Андрієм Єрмаком.

Бурба розповів Bellingcat, що Єрмак “запропонував їм відкласти проведення спецоперації на тиждень” через те, що напередодні очільник держави досяг домовленості з Росією про так зване “перемир’я” на Донбасі з 27 липня. Єрмак нібито сказав, що спецоперація з “вагнерівцями” зірве перемир’я ще до його початку.

Наступного ранку, коли “вагнерівці” виїжджали з Москви, українським розвідникам вдалося перебронювати нові квитки на 30 липня, і Бурба нібито доповів ОП, що все йде за планом.

Зеленський і Єрмак на питання Bellingcat про перенесення спецоперації жодного разу не відповіли. Також розслідувачі наголосили на тому, що не можуть підтвердити, чи дійсно була така розмова в ОП. Головред The Insider Роман Доброхотов повідомив, що вихід прем’єри фільму про “вагнерівців” затримався на пів року саме через те, що журналісти чекали відповідей від Зеленського та ОП, але зрештою ухвалили рішення випустити розслідування без них. 

Ексоперативники ГУР Міноборони України у коментарях Bellingcat висловили думку, що однією з причин зриву операції могло стати упереджене ставлення президента та його апарату до Бурби.

Близькі до Бурби джерела підтвердили The Insider, що після арешту “вагнерівців” він запропонував усім, хто знав про спецоперацію, крім президента, пройти тест на детекторі брехні, щоб з’ясувати, чи не просочилася інформація до білорусів. Через кілька днів після арештів чоловіка усунули від виконання обов’язків.

Нагадаємо, що прем’єру фільму-розслідування про “вагнергейт” переносили кілька разів.

Одним з перших, хто поширив інформацію про провал згаданої спецоперації та заявив, що це сталося саме через витік інформації з ОП, був український журналіст Юрій Бутусов. Його та журналістку Яніну Соколову викликали до Державного бюро розслідувань нібито через розголошення “секретних відомостей”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter