Дату виходу розслідування про “вагнерівців” перенесли через “нові резонансні підтвердження” – Бутусов

Дата: 09 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Bellingcat переніс вихід першої частини фільму-розслідування про зрив спецоперації із затримання бойовиків приватної військової частини “Вагнер” на кінець квітня 2021 року, зокрема через низку нових “резонансних підтверджень”.

Про це написав журналіст, головред “Цензор.НЕТ” Юрій Бутусов на своїй сторінці у фейсбуку.

Джерело: 5.ua

Журналіст назвав кілька причин переносу показу стрічки.

“По-перше, 4 квітня розслідувач та автор фільму Хрісто Грозєв другий раз відвідав Україну для того, щоб записати коментарі деяких учасників спецоперації, які тільки зараз погодились дати свідчення. По-друге, нові свідки проведення спецоперації знайшлись не тільки в Україні. Так, будуть дуже резонансні підтвердження. По-третє, виникли деякі питання безпеки деяких учасників, на вирішення яких потрібен час”, – написав він.

За його словами, жодні політичні впливи на Bellingcat та спроби змінити зміст фільму не спрацюють – там буде сказана правда.

“Але оскільки глава Офісу президента Андрій Єрмак виступав у телеефірі та ввів в оману громадян, що нібито “спецоперації не було”, а разом із ним брехала багато місяців уся пропаганда ОП, фільм стане моральним ударом для влади. Суспільство побачить, що спецоперація була, і вона могла завершитися успіхом”, – сказав журналіст.

На думку Бутусова, розслідування Bellingcat стане важливою доказовою базою у справі про “державну зраду” в керівництві України.

Нагадаємо, в Білорусі в ніч на 29 липня затримали 33 найманців приватної військової компанії Вагнера. Слідство спочатку сказало, що вони приїхали дестабілізувати ситуацію перед виборами президента країни, які відбулися 9 серпня.

Серед затриманих були й ті, хто воював на Донбасі проти Збройних сил України. Саме тому СБУ хотіла екстрадувати їх і судити. Офіс генпрокурора оголосив підозри 28 “вагнерівцям” в участі в терористичній організації, серед них є дев’ять українців.

Україна надіслала Білорусі офіційний запит на екстрадицію найманців, але 14 серпня влада Білорусі передала Росії 32 затриманих бойовиків.

Через три дні в інформаційному просторі України почали активно обговорювати версію про те, що “візит” бойовиків ПВК Вагнера до Білорусі був нібито операцією українських спецслужб для їхнього затримання.

Згідно з цією версією, операцію вже на завершальній стадії зупинив Офіс президента, а точніше сам Андрій Єрмак, аргументувавши тим, що вона не на часі через анонсований обмін полоненими.

Ішлося про нібито операцію СБУ, якою керував заступник голови СБУ Руслан Баранецький разом із заступником генерального прокурора Гюндузом Мамедовим. Згодом з’явилась інша версія: начебто спецоперацію готувало Головне управління розвідки України.

Єрмак заперечив, що українські спецслужби проводили таку операцію.

Бутусов одним з перших поширив інформацію про провал згаданої спецоперації СБУ і заявив, що це сталося саме через витік інформації з ОП. Його та журналістку Яніну Соколову викликали до Державного бюро розслідувань нібито через розголошення “секретних відомостей”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter