Членство України в Міжнародному кримінальному суді – частина домовленостей ЄС з Україною – Еймон Гілмор

Дата: 21 Червня 2022
A+ A- Підписатися
Для України важливо ратифікувати Римський статут Міжнародного кримінального суду (МКС). 
 
Це кореспонденту видання ZMINA сказав Спеціальний представник ЄС з прав людини Еймон Гілмор під час його офіційного візиту в Україну 20 червня.
 
Еймон Гілмор
За його словами, ратифікація цього документа важлива не лише для України, а й для будь-якої країни у світі. 
 
“ЄС підтримує Міжнародний кримінальний суд. Ми закликаємо 45 країн у світі, зокрема й Україну, які не ратифікували Римський статут, зробити це. Я це питання також обговорював з урядом минулого жовтня, коли приїжджав з офіційним візитом. Я думаю, що членство України в МКС допомогло б вам з огляду на теперішній контекст. Це важливо власне й для цього суду в Гаазі”, – сказав Гілмор.
 
Він нагадав, що членство України в МКС – частина домовленостей ЄС з Україною ще до моменту отримання нею статусу кандидата на вступ до ЄС. Крім того, Угода про Асоціацію України з ЄС також містить вимогу до України ратифікувати цей Римський статут. Як відомо, майже 59% українців підтримують членство України в МКС. 
 
На питання, чи помітні Спецпредставнику ЄС з прав людини ознаки геноциду, Еймон Гілмор повідомив, що з наявністю цього злочину має визначитися суд. Він додав, що ЄС зосереджений на підтримці розслідування.
 
“Докази збираються та зберігаються з тим, щоб притягнути до відповідальності винних за воєнні злочини. З новітніми технологіями сьогодні це простіше робити. У ці дні це не так, як було 20 років тому. Все записується у режимі реального часу”, – додав спецпредставник. 
 

Воєнні злочини, скоєні військовими РФ в Україні, допомагатимуть розслідувати пів сотні експертів з ЄС

Під час офіційного дводенного візиту Гілмор відвідав, зокрема Ірпінь, Бучу, зруйнований там міст та масове поховання, яке, як він зауважив, його вразило. 
 

“Це була можливість на власні очі побачити те, що дещо було видно зі ЗМІ, а саме – напади на цивільних, яких розстрілювали навмання. Це була варварська демонстрація агресії. Я поговорив із жертвами, які надали дуже наочні свідчення того, від чого вони потерпіли і з якими наслідками вони тепер живуть”, – розповів він. 

Спецпредставник ЄС зустрівся з головою парламентського комітету з прав людини Дмитром Лубінцем, якому він висловив позицію довкола ситуації із Уповноваженим Верховної Ради з прав людини та загальною ситуацією, пов’язаною з отриманням Україною статусу кандидата на вступ до ЄС. 
 
Еймон Гілмор привітав ратифікацію Верховною Радою Стамбульської конвенції, назвавши це чудовим рішенням для українських жінок та дітей.
 
“Україна продемонструвала лідерство, тому що не всі країни її ратифікували. А Україна ратифікувала документ під час війни, показавши принципи, мужність та рішучість. Це чудовий крок уперед”, – сказав він. 
 
Зокрема, спецпредставник зустрівся із міністром закордонних справ Дмитром Кулебою, генеральною прокуроркою Іриною Венедіктовою та міністром реінтеграції тимчасово окупованих територій Іриною Верещук.  
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter