59% українців підтримують членство України в Міжнародному кримінальному суді – опитування

Дата: 11 Серпня 2020
A+ A- Підписатися

Майже 59% українців підтримують членство України в Міжнародному кримінальному суді в Гаазі.

Про це свідчать результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології за підтримки Програми розвитку ООН (ПРООН) в Україні та в співпраці з Центром прав людини ZMINA і Опитування проводили з травня до червня поточного року включно у всіх областях України, окрім територій, які тимчасово не контролюються українським урядом. Вибірка репрезентативна для дорослого населення (віком 18 років і старше) України..

Опитування показало, що ще 24% взагалі не знають, що таке Міжнародний кримінальний суд, а 9% висловилися проти членства. Стільки ж українців не визначилися з відповіддю на запитання.

Соціологи також поцікавилися, хто, на думку опитаних, має бути притягнутий до кримінальної відповідальності за співпрацю з органами влади так званих “ДНР”/ “ЛНР”. Виявилося, що 53% респондентів вважають, що тільки ті, чия провина у воєнних та інших тяжких злочинах буде доведена в суді. 22% вважають, що відповідати мають усі, хто обіймав керівні посади в так званих “ДНР” / “ЛНР”.

Лише 7% думають, що всі мешканці непідконтрольних територій у тій чи іншій формі співпрацювали з місцевою владою, і тільки 3% вважають, що ніхто не має бути притягнутий до відповідальності.

Нагадаємо, що Міжнародний кримінальний суд у Гаазі має компетенцію переслідування та притягнення до відповідальності винних у скоєнні геноцидів, злочинів проти людяності, воєнних злочинів та злочинів агресії. Ще 2000 року Україна підписала Римський статут, який є установчим договором, що заснував МКС, однак досі його так і не ратифікувала.

Ратифікація Римського статуту дозволяє державі висувати пропозиції та голосувати щодо змін до правил, якими керується суд, зокрема Римського статуту, елементів злочинів та правил процедури доказування. Окрім цього, членство в суді дає право забезпечувати нагляд за діяльністю суду, у тому числі за президією, прокурором і секретаріатом. Також країни-члени МКС мають право ініціювати розгляд питань про відсутність співпраці, визначати та обирати прокурора й суддів суду, розглядати та визначати бюджет і майбутнє МКС. 

У липні минулого року сплив трирічний термін відстрочення для ратифікації. Раніше ZMINA докладно розповідала, чому парламенту слід якнайшвидше зробити це

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter