Воєнні злочини, скоєні військовими РФ в Україні, допомагатимуть розслідувати пів сотні експертів з ЄС

Дата: 19 Червня 2022
A+ A- Підписатися

Розслідувати воєнні злочини, скоєні російськими окупантами в Україні, допомагатимуть близько пів сотні експертів Консультативної місії Європейського Союзу (КМЄС).

Про це повідомляє УНІАН із посиланням на заступника глави місії Фредеріка Весслау.

Цивільні чоловіки, яких військові РФ убили в Бучі. Фото: Sergei Supinsky/AFP

За його словами, після повномасштабного вторгнення РФ в Україну місія дещо змінила свій мандат, зайнявшись, в тому числі розслідуванням воєнних злочинів та міжнародних злочинів, для цього іноземні експерти співпрацюють з місцевими правоохоронними органами.

“Для цього у нас є 40–50 експертів, які допомагатимуть українським правоохоронцям у розслідуванні цих злочинів, у зборі доказів і їх правильному збереженні для використання при розслідуванні”, – сказав Весслау.

Він зазначив, що з початку повномасштабної війни РФ проти України вже відомо про майже “17 тисяч кейсів”, які пов’язані з воєнними злочинами, вчиненими окупантами на території України.

Заступник голови місії додав, що притягнення до відповідальності за воєнні злочини – дуже важливий і складний процес. При цьому в КМЄС вже є експерти, які мають досвід роботи в судах Гааги, в розслідуванні злочинів, що стосуються геноциду, тощо. Серед цих фахівців – професіонали, які працювали над відповідними справами в Африці та на Балканах. Вони вже співпрацюють і дають консультації в Офісі генпрокурора України.

Ця команда експертів, яку ми зараз створюємо, має дуже великий досвід. Є ті, хто має досвід роботи в зборі інформації з відкритих джерел, ті, хто спеціалізується в розслідуванні сексуальних злочинів, мають військовий досвід тощо“, – розповів Весслау, додавши, що іноземці будуть працювати разом з українськими фахівцями.

Крім того, представники місії будуть проводити тренінги для українських правоохоронців про те, як розслідувати воєнні злочини.

Як зазначив Весслау, до справ, зокрема про воєнні злочини та геноцид, можуть бути долучені матеріали (фото- і відео-), які фіксують самі громадяни. Однак такі дані необхідно збирати належним чином, щоб їх визнали в судах у якості доказів.

Нагадаємо, Офіс президента запустив роботу інформаційної системи “Книга катів України” з верифікованими даними російських військовослужбовців, які скоїли воєнні злочини проти українців.

Надалі перевірені дані будуть використані правоохоронними органами, міжнародними судами та спеціальним міжнародним трибуналом для розслідування злочинів РФ в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter