В Офісі президента презентували інформаційну систему “Книга катів України”

Дата: 17 Червня 2022
A+ A- Підписатися

Офіс президента запустив роботу інформаційної системи “Книга катів України” з верифікованими даними російських військовослужбовців, які скоїли воєнні злочини проти українців.

Про це повідомив заступник керівника Офісу президента Андрій Смирнов.

Фото: Головне управління розвідки МО України

Він пояснив, що надалі перевірені дані будуть використані правоохоронними органами, міжнародними судами та спеціальним міжнародним трибуналом для розслідування злочинів РФ в Україні.

“Воєнні злочини не мають строку давності, а записані в “книгу” кати українського народу не будуть забуті, доки не заплатять за свої злочини. Російські військові можуть втекти з Київської, Сумської чи Харківської областей, проте не зможуть втекти від покарання”, – підкреслив Смирнов.

За його словами, кожен громадянин України, який став жертвою російських військових і впізнав злочинця та кривдника, може надати додаткові відомості, які використовуватимуться для фіксації факту скоєння злочину, формування звинувачення та ухвалення вироку.

“Україна – це правова держава цивілізованої частини світу, де вбивства невинних та знищення міст не вважають нормою у ХХІ столітті. Тут речі називаються своїми іменами: не “хлопок”, а вибух, не “спеціальна операція”, а відкрите воєнне вторгнення, не “денацифікація мирного населеного пункту”, а воєнний злочин. І кожен злочин вчиняється людиною – безпосередньо чи шляхом надання злочинного наказу. І за кожен злочин відповідальні за нього люди мають нести покарання”, – підсумував Смирнов.

Представлений список російських воєнних злочинців не є вичерпним і доповнюється.

Нагадаємо, що створення “Книги катів” анонсував президент України Володимир Зеленський. Він наголошував на тому, що така інформаційна система є однією з основ не тільки відповідальності безпосередніх виконавців воєнних злочинів – солдатів окупаційної армії, але й їхніх командирів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter