В Україні створять “Книгу катів” про злочинців з російської армії – Володимир Зеленський

Дата: 08 Червня 2022
A+ A- Підписатися

Наступного тижня в Україні запустять спеціальну інформаційну систему під назвою “Книга катів”, де публікуватимуть дані російських військових, які вчиняли воєнні злочини.

Про це заявив президент України Володимир Зеленський у відеозверненні за підсумками 104-го дня повномасштабного вторгнення.

Фото: Михайло Подоляк

“Я неодноразово наголошував, що всі вони обов’язково понесуть відповідальність. І ми крок за кроком до цього наближаємося”, – сказав Зеленський.

За його словами, над створенням такої інформаційної системи працюють уже певний час. У книзі будуть опубліковані конкретні факти про конкретних людей, які винні в жорстоких злочинах проти українців.

Президент пояснив, що така “Книга катів” є однією з основ не тільки відповідальності безпосередніх виконавців воєнних злочинів – солдатів окупаційної армії, але й їхніх командирів.

“Тих, хто віддавав накази. Тих, хто зробив можливим усе, що вони наробили в Україні. В Бучі, в Маріуполі, в усіх наших містах, в усіх громадах, до яких дотягнулися. Усі будуть відповідати”, – зазначив Зеленський.

Як повідомляла ZMINA, станом на 100-й день повномасштабного вторгнення правоохоронці зафіксували понад 22,5 тисячі злочинів, які скоїли росіяни. Зареєстровано 15 446 злочинів агресії та злочинів війни. Більшість стосується порушення законів та злочинів війни. Крім того, зареєстровано також 7 232 злочини проти національної безпеки.

Нагадаємо, що коаліція “Україна. П’ята ранку” збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

Зокрема, це умисні вбивства населення, катування і нелюдське поводження, умисне заподіяння тяжких страждань чи серйозного каліцтва, зґвалтування, руйнування і привласнення майна, не спричинене військовою необхідністю, примус цивільних осіб чи військовополонених служити в збройних силах РФ, використання населення як “живих щитів”, депортація українців до Росії чи на окуповані нею території Донбасу і Криму, викрадення і незаконні арешти цивільних осіб, взяття заручників, вчинення нападу на військових, які припинили брати участь у воєнних діях, віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста, використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів), використання отруйних речовин, напади на релігійні й культурні установи, розграбування суспільної й особистої власності тощо.

Правозахисники просять надсилати інформацію і докази про вказані злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу warcrimeSOS.UA@gmail.com. Ознайомтеся з детальною пам’яткою, як фіксувати докази воєнних злочинів і злочинів проти людяності.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter