Немає жодного логічного аргументу проти членства України в Міжнародному кримінальному суді – Кориневич

Дата: 24 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

Україна не стає членом Міжнародного кримінального суду (МКС) через міфи відповідальних за ухвалення такого рішення. 

Про це під час дискусії “Право на правду як невід’ємний елемент перехідного правосуддя” в Чернігівському освітньому домі прав людини заявив постійний представник президента України в Автономній Республіці Крим Антон Кориневич.

Антон Кориневич

“Україна не ратифікує Римського статуту Міжнародного кримінального суду через міфи та спотворену реальність, яка чомусь поширена серед людей, які ухвалюють рішення. Немає жодного логічного аргументу, чому Україна не має ратифікувати Римський статут, – наголошує постпред. 

Читайте також: Вісім міфів про членство України в Міжнародному кримінальному суді

Окрім того, він відреагував на критику довкола законопроєкту №2689 про воєнних злочинців, який покликаний гармонізувати Кримінальний кодекс із міжнародним гуманітарним законодавством. 

“Погляньте на ґрунтовне дослідження “Правосуддя на Сході України в умовах збройної агресії РФ“, яке проводилося протягом 2016–2017 років. Там відображено статистику, що кримінальних справ проти українських військовослужбовців і без цього закону в ті роки було 8 тисяч, проти сепаратистів – 400. Але все одно в головах поширюється брехня та міфи: мовляв, усіх героїв України пересадять через ці зміни до Кримінального кодексу. Неможливо побороти такі міфи логікою юриста, бо вони алогічні”, – нарікає Антон Кориневич. 

Голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович наголосив, що суспільству не потрібно боятися кримінального переслідування військових за реальні правопорушення. Це, за його словами, посилить українську армію, з часом Україна тільки виграє від цього. 

Антон Дробович

“Це тільки тут і зараз може виглядати програшно висвітлення покарань українських військових. Здається, що ми здійснюємо правосуддя, а незаконні збройні формування (НЗФ) – ні. Але подивіться, проти наших військових є 8 тисяч кримінальних справ, проти учасників НЗФ – 400, а в тих же НЗФ нульова статистика. Ми ж розуміємо, що ці провадження стосовно українських військових – це необережне поводження зі зброєю, мародерство чи бійки через п’янство. Таке правосуддя необхідне, бо ми, по-перше, зміцнюємо наші війська, посилюючи дисципліну, а по-друге, показуємо в такий спосіб світу, що ми цивілізована країна. Через 10 років у світі все одно цікавитимуться статистикою таких вироків. Вона є й в американців, у миротворчих батальйонів французької чи німецької армії. А у них (у НЗФ. – Ред.) менше таких покарань, ніж у миротворчих батальйонів? Прям святі?” – сказав Антон Дробович.  

Нагадаємо, Україна підписала Римський статут 2000 року, але досі не ратифікувала документа. Під юрисдикцією суду перебувають найсерйозніші міжнародні злочини – геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини та злочини агресії. У липні 2019 року сплив трирічний термін відстрочення для ратифікації документа. 

Ратифікувати Римський статут МКС закликали ООН, Коаліція за Міжнародний кримінальний суд і низка українських правозахисних організацій. Україна зобов’язана ратифікувати документ відповідно до Угоди про Асоціацію з ЄС.  

Як відомо, майже 59% українців підтримують членство України в МКС.

Ратифікація документа дозволяє державі висувати пропозиції та голосувати щодо змін до правил, якими керується суд, зокрема Римського статуту, елементів злочинів та правил процедури доказування. Окрім цього, членство в суді дає право забезпечувати нагляд за діяльністю суду, зокрема за президією, прокурором і секретаріатом. Також країни-члени МКС мають право ініціювати розгляд питань про відсутність співпраці, визначати та обирати прокурора й суддів суду, розглядати та визначати бюджет і майбутнє МКС. 

ZMINA раніше докладно розповідала, чому парламенту слід якнайшвидше ратифікувати статут

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter