В ООН закликають Україну якнайшвидше ратифікувати Римський статут

Дата: 17 Жовтня 2019
A+ A- Підписатися
Моніторингова місія ООН з прав людини закликає парламент приєднатися до Міжнародного кримінального суду (МКС) у Гаазі, ратифікувавши Римський статут. 
 
З відповідною заявою під час форуму “Подолання наслідків конфлікту: порядок денний нового парламенту” у Верховній Раді виступила голова Моніторингової місії ООН з прав людини Матильда Богнер, повідомляє кореспондент видання ZMINA.
 
Вона нагадала, що відповідні конституційні поправки, які дозволяють Україні приєднатися до цього суду в Гаазі, вже набули чинності.
 
Голова Моніторингової місії ООН з прав людини Матильда Богнер та голова Центру прав людини ZMINA Тетяна Печончик
“Аргументи на користь ратифікації Римського статуту більш ніж переконливі”, – прокоментувала Матильда Богнер.
 
Ратифікацію Римського статуту українські правозахисні організації внесли до Дорожньої карти подолання наслідків збройного конфлікту, яку вони розробили для депутатів Верховної Ради.
 
“Коли ми підписали Римський статут, але не ратифікували його, це схоже на те, ніби ми купили квиток і все ніяк не сядемо в літак. Ратифікацію цього документа також можна порівняти з актом укладання шлюбу. У нас уже три роки є взаємовідносини з Міжнародним кримінальним судом. Стільки ж діє юрисдикція суду в Україні. З ним співпрацюють як українські державні органи, так і правозахисні організації. Наразі суд попередньо розглядає ситуації в Криму та на сході України, щоб визначитися з остаточним порушенням справи”, – зазначила під час форуму голова Української правової консультативної групи Надія Волкова
 
Вона переконана, ратифікація статуту принесе переваги Україні. Це посилить спроможність національних правоохоронної та судової систем розслідувати та відповідно притягати до відповідальності осіб, які вчиняли найтяжчі міжнародні злочини під час конфлікту в Криму та на сході України.
 
“У нас влада не спроможна належним чином притягувати винних у міжнародних злочинах через відсутність належної законодавчої бази. Ратифікацією Римського статуту ми забезпечимо імплементацію міжнародних стандартів у наше законодавство”, – пояснила правозахисниця.  
 
Вона додала, що водночас Україна має виконувати домашню роботу з притягнення винних, бо МКС не є панацеєю
 
Ратифікувавши статут, Україна також отримає привілеї держави-учасниці МКС, як-от брати участь у відборі суддів та прокурорів, формулювати пріоритети та стратегію подальшої роботи суду, рекомендувати ситуації до розгляду в різних країнах через Офіс прокурора МКС.
 
Аби повертати ментально громадян на окупованих територіях до України, на думку Волкової, держава має налагодити належні процеси правосуддя. 
 
“Ратифікація Римського статуту та імплементація його в українське законодавство – це перші кроки на цьому шляху”, – додала вона. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter