Поправка Порошенка – відкласти ратифікацію Римського статуту на три роки

Дата: 17 Грудня 2015
A+ A- Підписатися

Правку про можливість ратифікації Статуту за три роки вніс саме президент Петро Порошенко.

Про це заявив заступник голови Конституційної комісії Віктор Мусіяка під час семінару з обміну досвідом між експертами та парламентарями щодо Міжнародного кримінального суду (МКС), повідомляє кореспондент Центр інформації про права людини.

“Нам необхідно все робити для того, аби якнайшвидше перейти до ратифікації Римського статуту, аби ми цивілізовано могли захищати права наших людей, які порушувались ось ці два роки і які далі порушуються як в Криму, так й на сході України”, – каже Віктор Мусіяка.

Він пропонує зберегти законопроект №1788 Віталія Купрія та інших 155 народних депутатів, додавши в нього формулювання – “Україна визнає юрисдикцію Міжнародного кримінального суду відповідно до Римського статуту”. Також Віктор Мусіяка пропонує в перехідних положеннях записати, що ч. 6 ст. 124 вступає в силу, коли буде ратифіковано Римський статут і закликає працювати над його ратифікацією.

“Я навіть не знав, що правка про три роки з’явилась у тексті президента. Він, звичайно, не зобов’язаний дотримуватись рекомендації комісії, але ми не пропонували цю правку”, – каже Віктор Мусіяка.

Заступник комісії дивується трьорічному терміну нератифікації статуту.

“У серіалі “2,5 чоловіки” є цікава розмова між двома братами. Один вчергове вирішує одружитись, а другий брат запитує його: “А коли у вас буде весілля?”. Той відповідає, що незабаром. На що брат відповів: “Хороша дата для весілля – “незабаром”. Не нагадує вам президентська правка про три роки ось це “незабаром”?”, – каже Віктор Мусіяка, додавши, що “незабаром” може тягнутись і 30 років.

Професор вважає, що в політичному середовищі є нерозуміння того, що таке Міжнародний кримінальний суд.

Раніше віце-спікерка Оксана Сироїд повідомила, що у Верховній Раді не вистачає 300 голосів для ратифікації Римсього статуту, що було єдиною причиною відтермінування цього питання на три роки.

Однак українські правозахисники закликали Верховну Раду розглянути проект закону №1788, який усуває правові перепони на шляху ратифікації.

За словами правозахисників, ратифікація Римського статуту є не просто виконанням вимоги Угоди про Асоціацію, а чи не єдиною на даний час можливістю провести розслідування на тимчасово окупованих територіях та віддати воєнних злочинців у руки міжнародного правосуддя.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter