Сьогодні сплив трирічний термін відстрочення для ратифікації Римського статуту: чому це важливо?

Дата: 01 Липня 2019
A+ A- Підписатися

30 червня сплив термін трирічного відстрочення набуття чинності нових конституційних положень, що відкривають шлях до ратифікації Римського статуту. 

Про це повідомляють на сайті Центру громадянських свобод.

Україна підписала Римський статут у 2000 році. З того часу до парламенту неодноразово вносили законопроєкти щодо ратифікації документа та відповідних змін до Конституції, проте до сьогодні політики так і не ратифікували статуту. У червні 2016 року до Конституції внесли зміни щодо можливості визнання юрисдикції МКС на умовах, визначених Римським статутом. Саме ці зміни мали набути чинності 30 червня. 

“На сьогоднішній день виключно від волі парламенту залежить, чи стане Україна повноправним членом Міжнародного кримінального суду”, – наголошують правозахисники у спільному зверненні до всіх політичних сил, які йдуть на парламентські вибори.

За їхніми словами, навколо ратифікації Римського статуту наразі існує багато міфів, а тому автори звернення нагадали, що: 

  • Міжнародний кримінальний суд уже має юрисдикцію на території України;
  • ратифікація Римського статуту Міжнародного кримінального суду передбачена в статті 8 Угоди про Асоціацію з Європейським Союзом, а отже, є міжнародно-правовим зобов’язанням України.

“Для нашої країни ратифікація Римського статуту – чи не єдина можливість провести розслідування на тимчасово окупованих територіях та притягнути до відповідальності воєнних злочинців у системі міжнародного правосуддя. Офіс прокурора МКС уже вивчає матеріали, які стосуються подій під час Євромайдану, а також російської збройної агресії в Криму та на сході України. Відтак Україна вже має обов’язок співпрацювати з Міжнародним кримінальним судом, натомість не наділена правами, які мають держави-члени, зокрема обирати суддів, брати участь в Асамблеї держав-учасниць МКС, вирішувати стратегічні питання роботи суду”, – наголошують правозахисники. 

Як відомо, Римський статут Міжнародного кримінального суду – це установчий договір, що заснував Міжнародний кримінальний суд, розташований у Гаазі, який має компетенцію переслідування та притягнення до відповідальності винних у скоєнні геноцидів, злочинів проти людяності, воєнних злочинів та злочинів агресії.

Центр прав людини ZMINA докладно розповідав, чому парламенту слід якнайшвидше ратифікувати статут

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter