Зеленського закликають пришвидшити ратифікацію Римського статуту

Дата: 01 Жовтня 2019
A+ A- Підписатися
Коаліція за Міжнародний кримінальний суд (МКС) закликала президента України Володимира Зеленського невідкладно ратифікувати Римський статут цього суду та взяти на себе зобов’язання боротися з безкарністю за воєнні злочини на національному рівні.
 
Римський статут
 
Про це йдеться в заяві коаліції, текст якої передано “Зміні”. 
 
Автори заяви повідомляють, що минулого понеділка вони надіслали листа з таким закликом до Офісу президента України.
 
“У президента Зеленського є можливість зробити Україну членом цього гаазького суду і надіслати потужний сигнал українцям та всій міжнародній спільноті, що Україна зобов’язана домагатися справедливості в питаннях міжнародних злочинців”, – наголошує координаторка коаліції в Європі Вірджині Амато.
 
Коаліція нагадує, що 30 червня 2019 року закінчилося відтермінування членства України в МКС, яке адміністрація колишнього президента Петра Порошенка передбачила в перехідних положеннях конституційних змін. Відтак Україна зобов’язана ратифікувати статут відповідно до умови Угоди про асоціацію з ЄС.
 
“Тепер немає головної юридичної перешкоди в ратифікації статуту. В української влади є чудова можливість зараз приєднатися до сім’ї тих країн, які борються з безкарністю в найжахливіших злочинах”, – переконана Амато.
 
На думку виконавчого директора Української Гельсінської спілки з прав людини Олександра Павліченка, в Україні були кілька знакових законодавчих рішень у розвитку держави. Серед них він вирізняє ухвалення Конституції 1996 року та скасування смертної кари 2000 року. Ратифікація Римського статуту стала б наступним таким рішенням, переконаний правозахисник.
 
Як відомо, наразі Офіс прокурора МКС попередньо вивчає ситуацію в Україні починаючи з 21 листопада 2013 року. Суд у Гаазі збирає дані, щоб остаточно визначитися, чи має він розпочинати повноцінне розслідування подій під час Євромайдану та російсько-української війни.
 
У 2014 та 2015 роках Верховна Рада скористалася нормами Римського статуту і попросила суд у Гаазі розглянути події, що сталися в Україні, без ратифікації статуту.
 
“У новообраного керівництва України є реальний шанс довести, що його кінцева мета – мир та справедливість, а не голослівні декларації. Для цього потрібно ратифікувати статут та створити механізм підзвітності в судовому переслідуванні міжнародних злочинців”, – каже очільниця Української правової консультативної групи Надія Волкова
 
Раніше коаліція закликала українську владу повністю гармонізувати українське законодавство та практику його застосування з Римським статутом.
 
“Українське кримінальне законодавство конче потребує реформи”, – переконана голова правління Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук.
 
Вона нагадала, що Україна має остаточно ухвалити законопроєкт №0892, за який народні депутати проголосували в червні 2019 року в першому читанні. Документ має гармонізувати українське законодавство з Римським статутом та з міжнародним гуманітарним правом.
 
Нагадаємо, Україна підписала Римський статут 2000 року, але досі не ратифікувала документа. Під юрисдикцією суду перебувають найсерйозніші міжнародні злочини – геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини та злочини агресії. 
 
У вересні Центр громадянських свобод та Amnesty International розвіяли найтиповіші міфи довкола ратифікації Римського статуту. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter