Через підрив росіянами Каховської ГЕС загинула 31 людина – Клименко

Дата: 21 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Через підрив Каховської гідроелектростанції військовими РФ загинула щонайменше 31 людина.

Про це міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко розповів в інтерв’ю “Радіо Свобода”.

Фото: поліція Миколаївської області

Що стосується загиблих: у нас на сьогодні загиблих 31 особа. 29 – це Херсонська область і два громадянина загинули в Миколаївській області“, – поінформував Клименко.

Посадовець зазначив, що наразі неможливо назвати точну цифру щодо матеріальних втрат від наслідків цієї трагедії, адже оперативні заходи щодо ліквідації продовжуються.

Дуже важко за ці місяці порахувати, скільки ми втратили можливого врожаю, скільки ми втратили приватних господарств, а це і виноградники, і баштанні культури, які росли на цій території, скільки ми втратили можливостей по воді. Це велика проблема. Вода відійшла на кілька кілометрів від берега Херсонського водосховища. І на сьогодні я бачу основною проблемою – це доступ до води надалі для наших громадян“, – зазначив очільник МВС.

В інтерв‘ю глава МВС розповів, що вже через дві доби після трагедії рятувальники залучили 68 плавзасобів, а за 3 дні їх вже було 100. І це без відповідних автомобілів Державної служби з надзвичайних ситуацій, які вивозили людей з підтоплених районів.

Помпи ми отримали за півтори доби, у тому числі від наших міжнародних партнерів. Помпи були, але ми їх дуже швидко, впродовж доби, звезли з усієї України для того, щоб розпочати відкачувати воду з приміщень. Я вважаю, що держава зробила все необхідне і можливе для того, щоб включитися зразу у процес ліквідації. І було достатньо техніки, у першу чергу ДСНС, яка була готова до таких подій“, – розповів Клименко.

Нагадаємо, Каховську ГЕС російські війська підірвали вранці 6 червня, вона не підлягає відновленню. Після цього рівень води в селах та містах почав швидко підвищуватися, через загрозу затоплення на правому березі Дніпра почали евакуацію населення.

Українські посадовці кажуть про “найбільшу техногенну катастрофу в Європі за десятиліття”, а західні партнери України висловлюють обурення, називаючи підрив воєнним злочином.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter