Бранець Кремля Амет Сулейманов поскаржився на стрімке погіршення здоров’я в ув’язненні

Дата: 23 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Кримський політвязень, громадянський журналіст Амет Сулейманов розповів про стрімке погіршення здоров’я у в’язниці Владимира.

Про це “Кримській солідарності” розповіла його дружина Ліля Люманова.

Амет Сулейманов. Джерело: Кримська солідарність

Нещодавно вона їздила до чоловіка на тривале побачення. Ліля зазначила, що він сильно схуд, у нього з’явилася задишка, біль у легенях і набряки на ногах. Також кримський татарин повідомив, що в нього почали боліти очі.

“З його захворюваннями це недобре (Амет Сулейман має хронічні захворювання серця, легень і суглобів. – Ред.). Потрібно дізнатися причину, може так проявляється ревматизм чи щось із тиском та судинами. Там не просто псується зір, а щось трапляється з очима з погляду фізіології”, – розповіла дружина політв’язня.

Нагадаємо, що окупанти призначили Амета Сулейманова фігурантом третьої бахчисарайської справи “Хізб ут-Тахрір” після захоплення Криму.

У 2020 році російський суд ухвалив призначити чоловіку запобіжний захід у вигляді домашнього арешту – це єдиний випадок у практиці кримінальних справ “Хізб ут-Тахрір” у Росії. Амет страждає на артеріальну та мітральну недостатності серця. Йому рекомендували зробити операцію із заміни серцевого клапана.

Під час судового розгляду справи Сулейманова спочатку вивозили до Південного окружного військового суду в Ростові-на-Дону на слухання, але пізніше дозволили виступати через відеозв’язок. Проте навіть у таких умовах підсудний важко переносив судові засідання, і їх доводилося переривати, щоб він міг відвідати лікаря.

5 квітня 2023 року вирок кримському татарину набув чинності – 12 років колонії суворого режиму. Російські силовики забрали Амета з дому для відбування покарання. Рідні переконані, що перебування чоловіка за ґратами може стати для нього смертельним.

У СІЗО здоров’я політв’язня продовжувало погіршуватися. Серцева недуга Сулейманова входить до урядового переліку захворювань, наявність яких перешкоджає утриманню під вартою, проте це не аргумент для окупантів.

У березні 2024 року Фрунзенський райсуд міста Владимир відмовив у звільненні  Сулейманова з в’язниці попри те, що в його медичних документах є відомості про хвороби, з якими людина не має бути ув’язнена. Політв’язень разом з юристами подав апеляційну скаргу на рішення суду.

Більше про справу Амета Сулейманова читайте в матеріалі ZMINA

“Не вміє і не хоче казати неправду”: близькі журналіста й політв’язня Амета Сулейманова розповіли, як в’язниця вбиває його здоров’я

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter