Більшість “успішних” справ ДБР стосується залишення військовими місця служби – депутатка

Дата: 02 Грудня 2019
A+ A- Підписатися

66% справ, які скеровує Державне бюро розслідувань до суду, стосуються самовільного залишення військовими свого місця служби.

Про це, посилаючись на відповідь бюро, повідомила депутатка від партії “Голос” Олександра Устінова.

Зробила запит і дізналася, що ж то за тисячі «успішних» справ, про які рапортує керівник ДБР Роман ТрубаТак от…

Gepostet von Ustinova Alexandra am Montag, 2. Dezember 2019

Депутатка розповіла, що надсилала запит до відомства, аби перевірити слова очільника ДБР Романа Труби про велику кількість “успішних” справ. Згідно з відповіддю, 0,1% справ, які ДБР передало до суду, стосуються зловживань владою або службовим становищем, привласнення, розтрати або заволодіння чужим майном через зловживання особою своїм службовим становищем, а 0,07% стосуються службової недбалості.  

“По “корупційних” статтях цей відсоток “успішності” і переданих справ до суду не сягає не те що навіть 1%, а іноді й сотої відсотка”, – додала вона. 

Як відомо, офіційно ДБР розпочало свою роботу в листопаді минулого року. Згідно із законом, бюро має виявляти, розкривати й припиняти злочини, пов’язані з діяльністю організованих груп та злочинних організацій, розслідувати випадки катування та інших злочинів, пов’язаних із жорстоким, нелюдським або таким, що принижує гідність, поводженням або покаранням, вчиненим прокурорами, слідчими (детективами) Національного антикорупційного бюро, СБУ, органів внутрішніх справ та працівниками інших правоохоронних органів.

Нещодавно адвокатка родин Небесної сотні Євгенія Закревська оголосила голодування з вимогою скликати позачергове засідання Ради, щоб провести голосування за поправку до закону про ДБР, яка дозволить слідчим прокуратури, що працювали над справами Майдану, перейти до відповідного підрозділу бюро в спрощеному порядку.

Річ у тім, що 20 листопада ГПУ завершила всі процесуальні дії. Незадовго до цього Адвокатська дорадча група разом із Закревською повідомили, що справи не можна передавати до ДБР, поки поправку не підтримають у парламенті, адже в іншому разі вони потраплять під вплив Андрія Портнова. 

Низка громадських організацій уже закликала владу гарантувати відсутність тиску і втручання в розслідування справ Майдану з боку Андрія Портнова та інших представників колишньої влади Януковича.

Голодування Закревської підтримав звільнений з російської в’язниці політв’язень та режисер Олег Сенцов, колишня в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрунписьменник Сергій Жадан та низка громадських діячів

У парламенті повідомили, що планують розглянути поправку до закону про ДБР, яка б дозволила продовжити розслідування справ Майдану, на початку грудня. Водночас у самому ДБР спростовують інформацію про гальмування розслідування справ Майдану. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter