Більшість українців вважає, що майбутнє України залежить від членства в ЄС, – опитування

Дата: 13 Березня 2023
A+ A- Підписатися

82% українців погоджуються з твердженням про те, що майбутнє України як успішної вільної країни залежить від того, чи вона стане членом ЄС. Водночас не погоджуються з цим 14%.

Про це свідчать результати опитувань Київського міжнародного інституту соціології, проведених 14–22 лютого та 22 лютого – 6 березня. 

Фото: Київський міжнародний інститут соціології

Так, в усіх регіонах України абсолютна більшість населення вважає, що майбутнє процвітання України залежить від вступу до ЄС. Зокрема, так вважають 78% і 81% жителів сходу і півдня (проти відповідно 17% і 14%, які не згодні з таким твердженням).

Крім того, 81% українців вважає, що співпраця України та Заходу для відсічі російській агресії – це ситуація, коли у виграші і сама Україна, і також Захід. З них 45% вважають, що Україна та Захід виграють рівною мірою, 29% вважають, що переважно це виграш для України, але є виграш і для Заходу. Решта 7%, навпаки, бачать переважний виграш для Заходу, хоча Україна також виграє.

Тільки 9% вважають, що це співробітництво лише в інтересах України, і тільки 4% – що лише в інтересах Заходу.

Фото: Київський міжнародний інститут соціології

Дослідники також зазначають, що нині 54% українців перебувають у категорії “ми повинні”, оскільки вважають, що фінансова допомога має супроводжуватися вимогами до реформування, яких ми маємо дослуховуватись і які маємо виконувати.

Утім, і категорія “нам винні”, яка передбачає очікування допомоги без особливих умов чи обмежень (оскільки Україна захищає і Європу), доволі істотна – 36%.

Фото: Київський міжнародний інститут соціології

КМІС провів дві хвилі дослідження: 14–22 лютого і 22 лютого – 6 березня. Методом телефонних інтерв’ю на основі випадкової вибірки мобільних номерів опитали 2007 та 985 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим).

Опитування проводилося з дорослими (віком 18 років і старше) громадянами України, які на момент опитування проживали на території України (у межах, які контролювалися владою України до 24 лютого 2022 року).  

Раніше ZMINA писала, що Верховна Рада виконала всі рекомендації Європейської комісії, необхідні для початку перемовин про вступ України до Європейського Союзу.

Серед них:

  • реформа Конституційного Суду – закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення порядку добору кандидатур на посаду судді КС на конкурсних засадах;
  • закон про медіа;
  • закон про нацменшини;
  • закони щодо боротьби з відмиванням коштів (закон щодо проведення фінмоніторингу, закон про ратифікацію Додаткового протоколу до Конвенції Ради Європи про запобігання тероризму, закон про внесення змін до закону про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення).

Нагадаємо, що більшість українців вважає правильним те, що Європейський Союз вимагає від України реформ для відкриття переговорів про вступ до блоку, проте безумовно правильним це вважає трохи менш ніж половина. 

Фото обкладинки: Getty Images

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter