Рада ухвалила закон про нацменшини, який є однією з вимог для кандидатства в ЄС

Дата: 13 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

У вівторок, 13 грудня, Верховна Рада України ухвалила євроінтеграційний закон №8224 про національні меншини (спільноти) України. Законопроєкт підтримали 324 парламентарі.

Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк

Ілюстративне зображення. Фото: ВВС

Закон доопрацьовували на основі висновку Ради Європи та в співпраці з її експертами.

“Рада прийняла #8224 щодо національних меншин (спільноти) України в цілому. За – 324. Одна з головних вимог до кандидатства України в ЄС виконана”, – написав депутат.

Новим законом пропонується визнати таким, що втратив чинність, Закон України “Про національні меншини в Україні” від 25.06.1992.

Метою ухвалення проєкту закону, згідно з пояснювальною запискою, “є вдосконалення законодавчого регулювання реалізації прав та свобод осіб, які належать до національних меншин (спільнот), та правових засад державної політики у сфері захисту та забезпечення прав національних меншин (спільнот) України, зокрема права на самоідентифікацію, використання мов національних меншин (спільнот), на освіту, на участь у політичному, економічному, суспільному та культурному житті тощо”.

Закон дасть змогу створювати консультативно-дорадчі органи при державних органах виконавчої влади різних рівнів. Вони сприятимуть реалізації державної політики у сфері захисту прав та свобод осіб, які належать до національних меншин.

Відомо, що законопроєкт різко критикували експерти, зокрема політолог Володимир Кулик та доктор історичних наук Олександр Майборода, насамперед за термінологію, яка не відповідає ні європейським нормам, ні українському законодавству.

Нагадаємо, що історик та політолог В’ячеслав Ліхачов у коментарі виданню ZMINA наголосив, що законодавці не скористалися шансом серйозно підійти до питання та розробити текст, який відповідав би сучасним стандартам, а пішли шляхом найменшого опору. Отже, за його словами, новий законопроєкт, вийшов “красивий і беззмістовний”.

Читайте також: Чому термін “національні спільноти” у відповідному законі лише зашкодить нацменшинам в Україні 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter