Парламент виконав всі рекомендації Єврокомісії для переговорів про вступ України в ЄС – Стефанчук

Дата: 15 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Верховна Рада виконала усі рекомендації Європейської комісії, необхідні для початку переговорів про вступ України до Європейського Союзу.

Про це інформує пресслужба парламенту з посиланням на спікера парламенту Руслана Стефанчука.

Спікер парламенту нагадав, що рекомендації Україна отримала 23 червня разом з отриманням статусу кандидата на членство в ЄС.  

“Можна з упевненістю сказати, що Верховна Рада виконала свою частину роботи та прийняла усі необхідні системні законопроєкти для виконання рекомендацій Єврокомісії”, — сказав Стефанчук.

При цьому він перерахував усі закони та необхідні рішення, які були потрібні Україні як кандидату на вступ до ЄС і які Верховна Рада ухвалила за останні пів року.

Серед них:

  • реформа Конституційного Суду – закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення порядку відбору кандидатур на посаду судді КС на конкурсних засадах;
  • закон про медіа;
  • закон про нацменшини;
  • закони щодо боротьби з відмиванням коштів (закон щодо проведення фінмоніторингу, закон про ратифікацію Додаткового протоколу до Конвенції Ради Європи про запобігання тероризму, закон про внесення змін до закону про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення).

Стефанчук додав, що також Верховна Рада продовжила судову реформу, обравши за своєю квотою двох членів Вищої ради правосуддя.

Спікер парламенту підкреслив, що курс України – це повноправне членство у Європейському Союзі.

Водночас президент Володимир Зеленський закликав ЄС прискорити оцінку виконання Україною рекомендацій, отриманих у процесі набуття статусу кандидата на вступ до ЄС.

“Це лише одна ілюстрація багатьох речей, які ми зробили для того, щоб підготувати наступний етап зближення України та ЄС, а саме оцінку виконання рекомендацій Єврокомісії, якої ми очікуємо від вас найближчим часом. Дуже вас просимо це зробити і прискорити цей процес, щоб далі вже перейти до старту переговорів щодо членства України в ЄС”, – сказав президент під час свого відеозвернення до саміту лідерів ЄС у четвер 15 грудня.

Відомо, що Єврокомісія лише восени у 2023 році відзвітує про виконання Україною завдань для вступу до ЄС. Між тим коаліція “Реанімаційний пакет реформ” підготувала аналіз того, де перебуває Україна у виконанні кожної з рекомендацій Єврокомісії.

Нагадаємо, 23 червня Україна офіційно отримала статус кандидата на вступ в ЄС. Глава МЗС Дмитро Кулеба заявив, що при готовності України та Європейського Союзу діяти швидко Україна може приєднатись до ЄС не у багаторічній віддаленій перспективі, а значно швидше. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter