Верховна Рада проголосувала за зміну процедури обрання кандидатів на посаду судді КСУ

Дата: 13 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Депутати Верховної ради увалили в цілому проєкт закону №7662 щодо відбору кандидатур на посаду судді Конституційного Суду України на конкурсних засадах. На думку правозахисників, чинна редакція документа містить ризики узурпації судової влади.

Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

Будівля Конституційного Суду України. Фото: atlanticcouncil.org

Він зазначив, що проєкт закону “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення порядку відбору кандидатур на посаду судді Конституційного суду України на конкурсних засадах” підтримали 245 народних обранців.

Водночас голова правління Фундації DEJURE Михайло Жернаков наголошує, що парламент під виглядом євроінтеграції повністю політично узалежнив Конституційний Суд.

“КСУ прийняли в редакції комітету. 245 за. Без сьомого члена комісії, без переважного голосу міжнародників. З повним політичним впливом. Хоч би один день міг бути святковим. Але ні – бажання узурпувати владу понад усе”, – написав він.

Жернаков пояснює, що закон ухвалили в редакції, “в якій троє із шести членів комісії – призначенці політиків і судової мафії (з’їзду суддів), а рішення приймається простою більшістю”, тоді як експерти й представники G7 та Венеційської комісії наголошували, що вирішальний голос у комісії, яка добирає суддів КСУ, має бути в незалежних експертів, а не в політиків.  

За словами голови правління Фундації DEJURE, зараз політична влада контролює п’ять суддів КСУ, ще п’ять місць вакантні. Загалом у Конституційному Суді 18 суддів. Тож юрист зазначає, що через декілька місяців влада зможе контролювати більшість суддів і, відповідно, ухвалення рішень КСУ.

Це означає повний контроль за будь-яким рішенням КСУ. Можна буде все: і провести дочасні вибори, і вбити закон про Антикорупційний суд, і пропхати будь-які зміни до Конституції. Це все, нагадаю, нам подають під соусами “євроінтеграція” і “краще такий конкурс, ніж ніякого”, – наголосив Жернаков.

Як пише Судово-юридична газета, тепер зміниться процедура відбору суддів Конституційного Суду України.

Зокрема, конкурс на посади суддів КСУ відбуватиметься в кілька етапів, а найбільша роль буде відведена Дорадчій групі експертів із шести осіб.

Дорадча група експертів першого скликання (на шість років) складатиметься з представника президента, Верховної Ради, з’їзду суддів (Ради суддів України), Венеційської комісії та міжнародних і іноземних організацій, які надають допомогу Україні у сфері верховенства права чи протидії корупції.

Саме Дорадча група експертів формуватиме список кандидатів, яких зможуть призначити / обрати на посади суддів КСУ суб’єкти формування Конституційного Суду. Оскаржуватимуться рішення Дорадчої групи експертів у Верховному Суді.

Раніше ZMINA повідомляла, що Верховна Рада невідкладно доопрацьовувала законопроєкт 7662 щодо процедури конкурсного відбору суддів Конституційного Суду (КС), щоб ухвалити його вже на найближчому пленарному засіданні. Водночас експерти, залучені до судової реформи, критично ставляться до документа та ймовірне його ухвалення називають зривом усієї судової реформи, а з нею і євроінтеграції. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter