Білоруську блогерку та її хлопця заарештували на 15 діб, нібито за непослух поліції

Дата: 31 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Анастасію Пілюгіну, колишню журналістку “Радіо Свобода”, блогерку, маркетологиню і медіаменеджерку компанії Eleven та її хлопця Владислава Піртаня за непослух поліції на 15 діб заарештував КДБ Білорусі.

Про це повідомляє правозахисний центр “Весна”. 

Анастасія Пілюгіна / facebook.com/piliuhina

30 липня на засіданні суду, який розглядав її справу, Анастасія розповіла, що напередодні силовики допитали її як свідка у справі про масові заворушення. Після допиту її повезли додому на обшук. Двері квартири відчинив хлопець Пілюгіної. 

Дівчина одразу віддала прапори біло-червоно-білого кольору, оскільки співробітники їй сказали, що краще вона сама це зробить. Після обшуку Анастасію Пілюгіну та її хлопця Владислава Піртаня арештували. Вони отримали по 15 діб за непослух співробітникам поліції. Блогерка вважає це наклепом, оскільки в РВВС вона прийшла добровільно.

Суддя відхилив клопотання захисту щодо перегляду запису відеокамер на території РВВС, які могли б підтвердити чи спростувати слова силовиків. 

Після затримання у телеграм-каналі Пілюгіної хтось поміняв заставку каналу на офіційну символіку Республіки Білорусь. Також там з’явився нетиповий допис.

Шановні передплатники, я поміняла свої політичні погляди! Всі учасники каналу деанонімізовані!”, – сказано там.

Імовірно, канал зламали.

Нагадаємо, після чергових виборів президента в Білорусі 9 серпня 2020 року почалася хвиля громадських протестів. Влада, яка одразу почала називати їх “заворушеннями”, використовувала для боротьби з громадянами гумові кулі, сльозогінний газ та водомети. Однак тиск не припинився й після спаду хвилі протестів. Покарання білоруси отримали, наприклад, за штори в кольорі біло-червоно-білого прапора, катання на лижах або коментар про силовиків у мережі. 

За даними правозахисників, від репресій у країні постраждали близько 30 тисяч людей. Щонайменше шестеро учасників протестних акцій, за даними ООН, зникли безвісти.

ZMINA входить до Міжнародного комітету з розслідування тортур у Білорусі. Комітет випустив уже три доповіді про масові тортури, які трапились у перші дні протестів, і про умови утримання та поводження з тисячами затриманих.
 
Фотографія обкладинки: з відкритих джерел
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter