Авіакатастрофа МАУ: Іран досі приховує імена підозрюваних у збитті літака

Дата: 22 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

Іран приховує імена і посади обвинувачених у збитті пасажирського літака рейсу PS752 на початку минулого року. 

Про це повідомили в Офісі генерального прокурора. 

Родичі загиблих унаслідок трагедії на зустрічі з посадовцями Офісу генпрокурора. Фото: Офіс генпрокурора

За майже два роки, що минули від трагедії, Україна дослідила вісім звітів щодо катастрофи, допитала як свідків 50 осіб та провела з експертами понад 100 оглядів фото- та відеоматеріалів трагедії.

Українські правоохоронці відправляють також міжнародні запити про допомогу до іноземних країн, але Іран продовжує їх ігнорувати. Нещодавно іранські правоохоронці, наприклад, відмовилися надати українським колегам матеріали кримінальної справи щодо трагедії, яку наприкінці листопада вже почав розглядати суд.

“Ретельно приховуються імена і посади обвинувачених осіб та дії, які інкримінуються кожному з них. Втім, я хочу запевнити, що ми рухаємося вперед у нашому кримінальному провадженні. І ми не єдині в цій боротьбі за справедливість. Канада, Великобританія та Швеція є надійними нашими партнерами як у міжурядовому процесі, так і в кримінальному блоці питань”, – наголосив заступник генпрокурорки Максим Якубовський на зустрічі з рідними загиблих.

Уламки збитого літака. Фото: TASR / AP

Український літак регулярного рейсу PS752, який прямував з Тегерана до Києва, розбився на початку минулого року. Судно зникло з радарів на шостій хвилині після злету. Внаслідок катастрофи загинуло 176 людей: усі пасажири та члени екіпажу. Згодом іранські військові повідомили, що “ненавмисно” збили літак. 

Тільки через рік після катастрофи влада Ірану оприлюднила свій звіт, у якому однією з причин трагедії назвали зміщення позиції радіолокаційної станції військових, що нібито призвело до помилки у зв’язку. Після публікації українське МЗС назвало його “збіркою маніпуляцій”. 

Нагадаємо, торік офіційне агентство новин ісламської республіки повідомляло, що уряд країни доручив виплатити по 150 тисяч доларів родинам кожної з жертв катастрофи. Гроші планували виплатити до першої річниці збиття, тобто 8 січня 2021 року. Однак, як згодом пояснювали в українському МЗС, цю пропозицію відкинули, адже сума компенсацій має стати результатом домовленості урядів всіх держав, громадяни яких загинули в авіакатастрофі, а не одностороннім рішенням.

Фотографія обкладинки: Mahmoud Hosseini / DPA / Getty Images

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter