Анатолій Шарій за рік суттєво розширив онлайн-аудиторію та намагається видати себе за українця – дослідження

Дата: 22 Березня 2023
A+ A- Підписатися

За рік повномасштабної війни Росії проти України проросійський блогер Анатолій Шарій суттєво розширив онлайн-аудиторію та намагається видати себе за українця, хоча, по суті, прокремлівської риторики не змінив.

Про це йдеться в дослідженні “Детектора медіа” (ДМ) під назвою “Рогулестан”, “нацисти” і “безмозка влада”: якими меседжами “український” блогер-мільйонник Анатолій Шарій ділився протягом року великої війни”.

Анатолій Шарій. Джерело: tsn.ua

Дослідники уточнили, що наприкінці січня 2023 року Шарій перетворився на телеграмного блогера-мільйонника. Загалом за рік великої війни аудиторія лише його відкритого каналу (ще є приватний) суттєво зросла, зокрема в листопаді 2022-го він додав 130 тисяч підписників. Відповідно, зросли можливості Шарія просувати свої меседжі, йдеться в дослідженні.

Водночас експерти ДМ зазначили, що протягом минулого року меседжі, які просував Шарій, змінювалися: час від часу він намагався дискредитувати дії не лише української влади, але й російської, і завжди повторював, що він – за людей.

Щоб простежити зміни в риториці блогера, дослідники описали, як змінювалася риторика Шарія, зокрема його ставлення до керівництва України і Росії, протягом кожного кварталу минулого року.

Вони виявили, що сам Шарій називає себе “пророком”, який нібито часто озвучує правдиву версію подій. Він може “проаналізувати ті чи інші речі й з точністю 80% передбачити майбутні події” тому, що “йому подобається думати й вдається”. Також він вважає, що коментує події “спокійно й інтелігентно”. Водночас “Детектор медіа” зафіксував у його дописах чимало нецензурної лексики та агресії.

Блогер вважає себе патріотом: “Ким би ти не був, як би ти не ненавидів владу, ти ніколи не маєш покидати свою країну і своїх людей. Інакше тебе не поважатимуть ніде і ніхто, інакше ти не справжній”.

Водночас у ДМ нагадали, що Шарій не був в Україні 11 років.

На думку Шарія, він є миротворцем. За його словами, “за вісім років він зробив для дружби народів більше, ніж усі організації, які поглинали мільярди рублів та доларів… Не задля дружби влади, а ради дружби народів, людей і культур”.

Натомість експерти ДМ нагадали, що Шарій багато років робив усе, щоб прискорити асиміляцію й зросійщити якомога більше українців.

Також Шарій позиціює себе як українець, який стверджує, що “російськомовні українці” існують. Він каже, що любить українську мову, проте не спілкується нею й не вважає, що серіали та фільми варто дублювати українською.

Думка блогера про самого себе – він громадянин України та активіст. Водночас у контексті заборони своєї партії та передання її майна й активів на користь держави блогер називає себе “олігархом з майном, якого не існує”, стверджуючи, що “заробляв, заробляє і надалі зароблятиме” речами, які не пов’язані з політикою.

На тлі судового розгляду заборони своєї партії він писав, що не поважає українські суди, закони та владу, називав Україну “фашистською державою за визначенням”. Тобто Шарій не поважає державу, громадянином якої є.

У перші дні повномасштабного наступу Шарій дискредитував роботу української влади, наприклад провокував заступника міністра внутрішніх справ у соцмережах, вимагаючи публічного пояснення начебто розстрілу автомобіля з цивільними.

Він також спекулював на темі, хто з відомих українців чи іноземців, які працювали в Україні, тоді нібито виїхав від війни, а хто збирається “втекти”. Це очевидна робота для розпалювання чвар всередині країни та деморалізації, наголосили експерти ДМ.

Контрнаступ Сил оборони на харківському напрямку Шарій називав “хитрим планом Москви”. Також він припускав, що “ЗСУ наступають користуючись тим, що наступ в окремих районах “нелогічний”. Далі прикривався фразами на кшталт “то не план Москви, то таки наступ”, дивується, “як у Росії могли проспати те, про що говорили навіть глухі та німі протягом кількох останніх тижнів”. Згодом зробив висновок, що “Україна змушена наступати напередодні чергового “Рамштайну”, щоб отримати ще більше зброї.

За допомогою таких суперечностей у висловленні своїх поглядів Шарій майстерно приховує свою проросійськість за вуаллю патріотизму, переконані фахівці ДМ.

Шарій називає Україну “Рогулестаном”, який не є правовою державою, оскільки нею керує “подобие президента”. Україна для нього – це “держава, де останні десять років були “таргани, дебіли з Донбасу й алкаші” спільно з першосортним Заходом”.

Також, на думку Шарія, Україна – це “пи*довата недодержава, в якій переслідують за будь-яке інакодумство”.

Оцінки Шарія щодо Росії й росіян сповнені дуалізму: з одного боку, він начебто критикує та насміхається, а з іншого – захоплюється та вболіває, проте завуальовано й акуратно, йдеться в дослідженні. До прикладу, в одному з дописів він стверджує, що “бути за свою землю не означає бути проти Росії чи росіян”.

Пізніше, вже під час повномасштабного вторгнення, коментуючи наслідки ракетного удару по торговельно-розважальному центру “Амстор” у Кременчуці, Шарій стверджує, що “росіянам згодували дезінформацію, що там базується техніка, штаб чи щось подібне”, а вони “не перевірили”.

У такий спосіб Шарій перекладає провину за ракетний удар на українців, яким було нібито “вигідне” масове вбивство цивільних, пише ДМ. Водночас він стверджує, що меседжі на кшталт “росіяни хотіли вбити якнайбільше цивільних” – “традиційний треш”, який немає сенсу слухати. У такий спосіб він виправдовує росіян, кажучи, що вони не вбивають цивільних чи принаймні не планують цього робити.

На своєму каналі Шарій використовує лексику російської пропаганди: “призначений Росією комендант Бердянська”, “призначений росіянами мер Бердянська”, “голова підконтрольного російській армії Мелітопольського району”, “омбудсмен ДНР” тощо. Цим Шарій нібито й висміює окупаційну владу, однак разом з тим закріплює її легітимність.

Попри двозначну риторику напередодні повномасштабного вторгнення, 24 лютого 2022 року о 7:19 на своїх майданчиках на ютубі й у телеграмі Шарій розпочав марафон під назвою “Вторгнення (намагаємося допомогти людям)”. Гасло “Допомагаємо людям” стало трендом весни 2022 року на каналі блогера, пишуть дослідники. Він розміщував численні дописи, як його “партійці” нібито допомагають людям.

Водночас блогер намагався розділити й розсварити українців. До прикладу, писав, що “лише його стрими допомагають”, а інші блогери поводяться як “шакали” й намагаються залишити “мільйони українців” без “допомоги”. Також він радив усім українцям “іти й скаржитись” на владу, бо це “єдине конструктивне рішення”.

На каналі Шарія дійсно є дописи з фотографіями нібито гуманітарної допомоги, яку партія блогера зібрала для українців. Також тут є інформація, як донатити на його рахунки. Йдеться про те, що отримані кошти він нібито витрачає для допомоги українцям, проте достовірної інформації щодо обсягів зібраних донатів та їхнього цільового використання не існує, пишуть експерти ДМ.

Загалом у перший місяць повномасштабного вторгнення Шарій систематично підкреслює будь-які помилки української влади, а вдалі рішення списує на випадковість. У такий спосіб він використовує тактику часткового спотворення реальності: подає правдиві факти, однак за допомогою натяків та особистих суб’єктивних оцінок додає їм потрібного звучання, пишуть дослідники.

Просував Шарій меседж, що в українців забирають пам’ять про перемогу над фашизмом та рекламував російський “безсмертний полк”. Усі ці тези співзвучні меседжам та стереотипам, які поширює російська пропаганда, пишуть дослідники.

Влітку про допомогу людям Шарій писати майже перестав. У цей час в Україні схвалили рішення про заборону його партії. За рішенням суду, кошти й інші активи партії Шарія, її осередків та інших структурних утворень передали у власність держави. Про реакцію Шарія свідчить отакий допис: “Бути забороненими при такому дебільному пі**расі – це честь. Ми її вдостоєні, друзі”. 

Основну увагу в цей період Шарій у своїх каналах приділив пошуку зниклих безвісти та полонених українських військовослужбовців. Зокрема, стверджував, що Володимир Зеленський, СБУ, військкомати та інші силові структури “безпорадні в цьому питанні”. На думку Шарія, українська влада “заздрить” його “успішним” пошукам, тому всіляко перешкоджає роботі.

Блогер дискредитував результати офіційних обмінів утримуваними особами, стверджує, що влада обмінює лише азовців, а на інших їм нібито “байдуже”.

Водночас Шарій говорив про обстріли російських територій як помсту за російські ракетні обстріли. Він також пише, що українська армія “стирає з лиця землі Горлівку та Ясинувату… Багато вбитих… Горять будинки”.

Після повідомлень про ракетний удар по Вінниці Шарій розповідав про удари по автовокзалу в Донецьку, після якого також є жертви. Такими дописами Шарій ставить на одну сходинку українську та російську армії, буцімто ті й інші коять воєнні злочини. Це маніпуляція, яка сприяє виправданню росіян, підкреслили дослідники ДМ.

Один з дописів Шарій присвятив розповіді, що нібито українські військові перепродають зброю, яку постачає Захід. Зокрема, йшлося про французькі САУ Caesar. Зрештою, цей фейк російської пропаганди спростували, однак допису про це на каналі в Шарія немає.

Неодноразово Шарій просував меседжі, що українці провокують росіян своєю присутністю на цивільних об’єктах, а потім скаржаться, що “прилітає” по них. 

Уже восени Шарій намагався дискредитувати Росію на тлі новин про контрнаступ української армії. Він стверджував, що російське керівництво “неповоротке”, відстале від життя тощо. Висміював війська Росії, які “не очікували контрнаступу”. Розповідав, що російське “все за планом”, яке регулярно повторювали в РФ, – це побрехеньки.

Водночас після звільнення в середині листопада Херсона Шарій стверджував, що тепер для місцевих мирних мешканців “почнеться пекло”. Блогер писав, що “в Херсоні розклеюють листівки з фотографіями й особистими даними людей, які “вибрали Росію”. Він “цілком вірив” в існування листів з підписом: “колаборант – у разі зустрічі знищити негайно”.

Взимку 2023-го Шарій розповідав про пошук “цапів-відбувайлів” на звільнених територіях. Мовляв, українська влада “пресує” всіх підряд за співпрацю з окупантами. Цю риторику він повторював після звільнення Київщини, контрнаступу на Харківщині й звільнення Херсона.

Також блогер часто висміював російських воєнкорів і владу загалом після атак на стратегічні військові об’єкти в Росії. Мовляв, їм складно вдається пояснювати росіянам, як Україна успішно “атакує базу стратегічних бомбардувальників, здатних нести ядерну зброю, дешевими безпілотниками”.

Водночас Шарій поширював відео, які дискредитують українську армію. Мовляв, українці жорстоко поводяться з полоненими: катують, розстрілюють. Також на каналі публікували відео, як нібито командири примусово відправляють українських військових на неминучу смерть, розуміючи, що люди виснажені, не досить забезпечені боєприпасами, не мають підтримки артилерії тощо.

Тренд про те, що Україна нібито обстрілює Донецьк як “помсту”, у Шарія залишився.

Водночас в одному з дописів блогер зазначив, що “не хотів би критикувати ЗСУ. На тлі того, що відбувається на фронті, це як мінімум нечесно, як удар у спину”.

І восени, і взимку Шарій заявляв, що “СБУ по бєзпрєдєлу глушить Московський патріархат”, а також просував меседж, співзвучний з російською пропагандою, що “Україна мінятиме священників церкви Московського патріархату на полонених українців”.

З огляду на дослідження, у ДМ дійшли висновку, що Шарій намагається створити враження про нейтралітет: буцімто він не займає ні проукраїнську, ні проросійську позицію, а просто створює контент, бо хоче допомагати людям.

“Шарій ніби намагається всидіти на двох стільцях, проте вони виявляються зламаними, адже автор каналу все ж явно прихильніший до Росії та російської влади. І не тому, що веде свій блог російською. А тому, що вважає українську культуру меншовартісною й нацистською; висміює Україну, українців та українських політиків”, – пише ДМ.

Росію Шарій не висміює, а росіян як народ не принижує, як робить з українцями, лише інколи критикує російську владу й насміхається з деяких її рішень.

Водночас блогер намагається просувати думку, що у всьому, що тобто у війні в Україні, винні українці й українська влада. Для цього Шарій регулярно поширює дописи про українців, які обстрілюють Донбас. 

Водночас дослідження показало, що риторика Шарія впродовж останнього року дійсно стала більш “проукраїнською”.

“Однак найімовірніше, що цьому слугувала не зміна ставлення блогера до України й українців, а новини про перемоги української армії на фронті та поразки Росії”, – пише ДМ.

Тож таку позицію Шарія не можна трактувати як проукраїнську чи стверджувати, що він стає на бік України, хоча постійно називає себе українцем, переконані експерти.

Нагадаємо, що в Україні Шарія підозрюють у скоєнні злочинів, передбачених статтями Кримінального кодексу України:

  • ст. 111 – “Державна зрада”
  • ст. 161 – “Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками”.

Судитиме чоловіка український суд, коли його передадуть Україні.

За версією правоохоронців, блогер почав вести протиправну діяльність на шкоду нацбезпеці в інформаційній сфері 2012 року. Його метою були загострення і дестабілізація суспільно-політичної та соціально-економічної ситуації, розпалювання міжетнічних і міжконфесійних конфліктів.

У листопаді 2020 року СБУ відкрила кримінальне провадження щодо Шарія за статтею “Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України”. Зробили це після того, як на своєму ютуб-каналі блогер використав мапу України, на якій не було окупованих територій Криму і Донбасу.

На початку 2021 року СБУ оголосила підозру Шарію в межах кримінального провадження за статтями “Державна зрада” та “Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками”. 25 лютого того ж року блогера оголосили в міжнародний розшук.

16 лютого 2022-го президент України Володимир Зеленський підписав указ про накладення санкцій на фізичних та юридичних осіб, яким доповнив список підсанкційних осіб та посилив обмеження, зокрема, щодо Шарія та видання “Страна”.

Сам Шарій ще 2012 року попросив притулку в Литві, після того як йому обрали запобіжний захід у справі про грубе порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства. Йдеться про інцидент у травні 2011 року, коли він застосував вогнепальну зброю під час конфлікту з відвідувачем у ресторані MacDonalds у Києві.

Спочатку чоловік виїхав до Росії, а потім до Нідерландів, де попросив притулку. Але оскільки в його паспорті стояла литовська віза, згідно з Дублінською угодою нідерландська влада відправила його до Литви. Влітку 2012 року Шарій отримав статус біженця та посвідку на постійне проживання в ЄС.

За даними “Європейської правди”, 10 травня 2021 року Шарію анулювали всі документи та оголосили його персоною нон ґрата.

20 березня 2022 року Рада нацбезпеки та оборони на час воєнного стану зупинила діяльність в Україні низки партій, які мають зв’язки з Росією, зокрема й Партії Шарія.

6 вересня 2022 року цю партію остаточно заборонили в Україні. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter