Amnesty International та ООН заявили, що росіяни, які катували, а потім убили українського військовополоненого, мають бути покарані

Дата: 30 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Правозахисна організація Amnesty International та моніторингова місія ООН заявили, що катування російськими військовими українського полоненого, якого кастрували, а потім вбили є воєнним злочином, який необхідно розслідувати та покарати усіх винних.

Відповідні заяви опублікували на сайті Amnesty International Ukraine та офіційній фейсбук-сторінці Моніторингової місії ООН з прав людини.

Джерело: glavred.info

Директорка Amnesty International у Східній Європі та Центральній Азії Марі Стразерс наголосила, що це ще один очевидний приклад того, як російські війська повністю нехтують людським життям і гідністю.

“Усі особи, підозрювані в кримінальному правопорушенні, мають бути притягнуті до відповідальності за наявності достатніх допустимих доказів і після справедливого судового розгляду в цивільному суді без застосування страти”, сказала вона.

В Amnesty International нагадали, що військовополонені не повинні піддаватися тортурам або жорстокому поводженню, їм потрібно негайно надати доступ до Міжнародного комітету Червоного Хреста, а відповідальна сторона зобов’язана поважати їхні права відповідно до Женевських конвенцій.

Моніторингова місія ООН у своїй заяві сказала, що “шокована” відео з тортурами українського військовослужбовця.

“На одному з відео видно, як закатованому військовослужбовцю стріляють в голову, а його тіло тягнуть у рів. У разі підтвердження ці дії будуть кваліфіковані як воєнні злочини”, – йдеться в заяві.

У місії також наголосили, що “всі сторони мають уникати тортур, вбивств і обіцянок не щадити комбатантів, що здалися в полон”. 

Нагадаємо, у мережу потрапив відеозапис катування російськими військовими українського полоненого, якого ті згодом вбили. Нині ймовірну особу одного з причетних вже ідентифікували. 

На відео зафіксували одного з причетних, він був одягнений у ковбойський капелюх. За даними радника голови МВС Антона Геращенка, ним може бути 29-річний росіянин Віталій Арошанов.

Раніше ZMINA повідомляла, що серед полонених у Росії українців понад 2,5 тисячі українських бійців з “Азовсталі”, а також понад 1,5 тисячі цивільних, яких тримають як “обмінний фонд”. Монітори ООН не мають доступу до українських військовополонених у Росії, однак знають про їхні катування.

Про знущання з полонених росіянами українських захисників та захисниць раніше вже розповідала колишня Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова. До прикладу, звільнені з полону військовослужбовиці говорили, що їх змушували роздягатися на огляди, голили голови. Також відомі факти зґвалтування.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter