Amnesty International підтримала голодування Закревської

Дата: 28 Листопада 2019
A+ A- Підписатися

Український офіс міжнародної правозахисної організації Amnesty International підтримав голодування адвокатки родин Небесної сотні Євгенії Закревської, яка в такий спосіб вимагає від Верховної Ради проголосувати за правку, що дозволить переводити слідчих у справах Майдану до Державного бюро розслідувань у спрощеному порядку. 

Про це йдеться на сайті організації. 

Євгенія Закревська

Amnesty International закликала українську владу докласти максимальних зусиль для ефективного розслідування порушень прав людини, скоєних під час Євромайдану, включно з непропорційним застосуванням сили з боку правоохоронців. 

“Я хочу висловити свою солідарність і підтримку вимогам Євгенії. Розслідування справ Майдану, яке і раніше відбувалося вкрай повільно, зараз опинилося в критичній ситуації. Постраждалі та їхні родини заслуговують на правосуддя. Які можуть бути виправдання відсутності справедливості шість років після Майдану?” – сказала директорка Amnesty International Україна Оксана Покальчук

Як відомо, нещодавно парламентський комітет підтримав правку до закону про ДБР, за яку голодує адвокатка Закревська. Вона вимагає скликати позачергове засідання Ради, щоб провести голосування за поправку №318 до законопроєкту №2116, яка дозволить слідчим прокуратури, що працювали над справами Майдану, перейти до відповідного підрозділу ДБР у спрощеному порядку.

20 листопада ГПУ завершила всі процесуальні дії. Незадовго до цього Адвокатська дорадча група разом із Закревською повідомили, що справи не можна передавати до ДБР, поки поправку не підтримають у парламенті, адже в іншому разі вони потраплять під вплив Андрія Портнова. 

Низка громадських організацій уже закликала владу гарантувати відсутність тиску і втручання в розслідування справ Майдану з боку Андрія Портнова та інших представників колишньої влади Януковича.

Голодування Закревської підтримав звільнений з російської в’язниці політв’язень та режисер Олег Сенцов, колишня в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун та низка громадських діячів.

У парламенті повідомили, що планують розглянути поправку до закону про ДБР, яка б дозволила продовжити розслідування справ Майдану, на початку грудня. Водночас у самому ДБР спростовують інформацію про гальмування розслідування справ Майдану. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter