Адвокати родин Небесної сотні просять заміни складу прокурорів у справі щодо розстрілів на Майдані

Дата: 02 Січня 2020
A+ A- Підписатися

Представники родин героїв Небесної сотні звернулися до ГПУ і комісії із затвердження на адмінпосади з вимогами та проханнями щодо заміни складу прокурорів у справі ексбійців спецпідрозділу “Беркут”, обвинувачених у вбивствах на Майдані.

Відповідне звернення опублікували на сторінці Адвокатської дорадчої групи. 

✉️ Генеральному прокурору Rouslan Riaboshapka ✉️ Комісії з добору керівного складу органів прокуратури✉️ Заступнику…

Gepostet von Адвокатська дорадча група / Advocacy Advisory Panel am Mittwoch, 1. Januar 2020

2 січня в комісії мають проходити співбесіди із затвердження на адміністративні посади як прокурорів з минулої групи, яких вилучено зі справи, так і представників нової групи прокурорів. Адвокати родин Небесної сотні стверджують, що колишнім прокурорам у справі можуть помститися за їхнє небажання відпускати беркутівців з-під варти. 

“Ми маємо обґрунтовані побоювання, що повністю законна і обґрунтована позиція прокурорів Ігоря Земскова, Яніса Симонова, Дениса Іванова в даній справі і відмова виконувати незаконні позапроцесуальні вказівки Генерального прокурора стане підставою для переслідувань зазначених прокурорів, для помсти їм з боку керівництва Генеральної прокуратури, які є одночасно і членами комісії, що буде затверджувати на посаді, –тобто очевидно мають конфлікт інтересів”, – зазначили у зверненні. 

Представники потерпілих просять:

  • комісію з добору керівного складу органів прокуратури затвердити на адміністративних посадах вилучених зі справи прокурорів Ігоря Земскова, Яніса Симонова та Дениса Іванова;
  • не затверджувати на посаді начальника другого відділу процесуального керівництва Департаменту процесуального керівництва в кримінальних провадженнях про злочини, вчинені у зв’язку з масовими протестами у 2013–2014 роках, прокурора з нової групи Сергія Куцого;
  • повернути повний склад групи прокурорів у кримінальному провадженні щодо ексберкутівців;
  • відсторонити від участі в кримінальних провадженнях у справах Майдану і перевести з Департаменту процесуального керівництва в кримінальних провадженнях про злочини, вчинені у зв’язку з масовими протестами у 2013–2014 роках, Олександра Шевеленка, Сергія Куцого та Дениса Суботіна;
  • звільнити з посади керівника Департаменту процесуального керівництва у кримінальних провадженнях про злочини, вчинені у зв’язку з масовими протестами у 2013–2014 роках, Віктора Мисяка та оголосити відкритий конкурс на цю посаду.

Нагадаємо, що 29 грудня між Росією та Україною на контрольно-пропускному пункті “Майорське” відбувся обмінРосія повернула 81 громадянина, зокрема журналіста Радіо Свобода Станіслава Асєєва (Васін) та дописувача з міста Чистякове Донецької області Олега Галазюка.

Україна готова була видати 141 особу, але 17 людей відмовилися повертатися на територію ОРДЛО. В результаті Україна видала 127 утримуваних, зокрема ексспецпризначенців “Беркуту” Павла Аброськіна, Сергія Зінченка та Олега Янишевського, обвинувачених у розстрілах на Майдані. Також Росії видали терористів, які підірвали в Харкові вибуховий пристрій у 2015 році. Цей крок спричинив неоднозначну реакцію в суспільстві. 

За даними представниці України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи та колишньої Омбудсманки Валерії Лутковської, досі в підвалах бойовиків на Донбасі залишаються близько 300 людей. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter