77% росіян підтримують дії окупантів в Україні, а 34% схвалюють ядерний удар: опитування

Дата: 05 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Згідно з результатами опитування росіян, 77% з них підтримує дії збройних сил РФ в Україні. Категорично проти виступають тільки 7%. Водночас, на думку респондентів, відповідальність за загибель українців та руйнування, несуть країни НАТО, США та сама Україна.

Такими є дані опитування, проведеного російською неурядовою дослідницькою організацією “Левада-центр” у період 20–27 червня 2024 року.

Фото: Максим Шипенков / EPA-EFE

Найчастіше підтримують дії російської армії опитані у віці 55 років і старші (84%), респонденти, яким ледве вистачає на одяг та які можуть дозволити собі товари тривалого користування (78%), які вважають, що справи в країні йдуть у правильному напрямку (86%), які схвалюють діяльність Володимира Путіна на посаді президента (84%), а також ті, хто довіряє інформації з телебачення (87%).

Відповідаючи на питання щодо застосування ядерної зброї, 10% опитаних кажуть, що такий удар точно може бути виправданим, а 24% – скоріше, погоджуються з цим. Проте більшість респондентів – 52% – все ж не підтримують застосування ядерної зброї.

Говорячи про те, що росіяни відчувають, дивлячись на воєнні дії окупантів в Україні, більшість опитаних – 48% – відчуває гордість за Росію. Утім 33% – тривогу, страх та жах.

Рівень занепокоєння через події в Україні серед росіян також не знижується. Так, найбільше опитаних турбують обстріли російських територій – про це кажуть 95%. Опитані також стурбовані загрозою застосування ядерної зброї та постачання країнами Заходу озброєнь для української армії – 86%.

Більша частина росіян виступає за проведення мирних переговорів – про це кажуть 58%, що є максимальним показником, попередні піки припадали на жовтень 2022 року та листопад 2023 року – по 57%. Кількість опитаних, що підтримують проведення переговорів, помітно зросла вперше за пів року після зниження наприкінці 2023 року. При цьому 37% опитаних вважають, що слід продовжувати воєнні дії.

Опитування “Левада-центр” провів з 20-го по 27 червня 2024 року за репрезентативною всеросійською вибіркою міського і сільського населення обсягом 1627 осіб у віці від 18 років і старших у 137 населених пунктах РФ. Дослідження проводилось удома у респондента методом особистого інтерв’ю. Статистична похибка не перевищує 3,4% для показників, близьких до 50%.

Нагадаємо, що щонайменше 436 цивільних українців загинули та 1760 отримали поранення у період з 1 березня по 31 травня 2024 року внаслідок російських обстрілів. Серед постраждалих – шестеро медійників, 26 працівників закладів охорони здоров’я, пʼятеро працівників гуманітарних організацій, 28 працівників аварійної служби.

У більшості випадків (а саме у 96%) причиною загибелі цивільних було використання окупантами вибухової зброї, такої як артилерійські снаряди та ракети, бомби, ракети та вибухові боєприпаси різних видів, які росіяни скидали з безпілотників. Ще приблизно 4% втрат повʼязані з детонацією мін та інших вибухонебезпечних предметів.

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter