“Джокер – це Путін”: під Радою вимагали терміново розглянути законопроєкт про воєнних злочинців

Дата: 21 Липня 2020 Автор: Микола Мирний
A+ A- Підписатися

Правозахисники, колишні полонені та родичі політв’язнів влаштували сьогодні під Верховною Радою артперформанс, вимагаючи внести до порядку денного народних депутатів законопроєкт №2689 про воєнних злочинців. 

“Ми закликаємо внести законопроєкт на розгляд парламенту як невідкладний. На окупованих територіях катують наших громадян, ґвалтують, відрізають кінцівки. Це не можна толерувати, і злочинців необхідно належним чином притягувати до відповідальності. У нас немає часу на зволікання. Цей документ підтримують народні депутати всіх фракцій. Минулого року нам допомагали з цим законопроєктом, зокрема, народні депутати з “Європейської солідарності”, цього скликання – “Слуги народу”, – заявила на акції голова Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук.

Читайте також: “Борг перед потерпілими”: від Верховної Ради вимагають ухвалення закону про воєнних злочинців”

Під Верховною Радою донецький художник Сергій Захаров звів інсталяцію “Картковий будинок Путіна” і, прибравши одну карту, завалив її.

“Джокер – це Путін, без нього завалиться вся система. Він має бути покараний”, – сказав автор роботи. 

Звільнений у грудні минулого року з полону “ДНР” журналіст “Дзеркала тижня” Станіслав Асєєв обурений тим, що на сьомому році російсько-української війни Верховна Рада не спромоглася проголосувати законопроєкт. 

Протягом наступного місяця з моменту мого звільнення я багато зустрічався з українськими високопосадовцями. Кожна така розмова починалася з "Ізоляції". Я розповів, що протягом шести років діє концтабір. Це не метафора. Це реальне місце, де катують, убивають, принижують людську гідність та де є рабська праця. Посадовці мене запитували: "Изоляция – это тюрьма такая?" І коли нам кажуть, що закон про воєнних злочинців не на часі, то це те саме, що казати, що полонені не на часі. Не на часі народні депутати, які не збігаються з часом і не розуміють, що відбувається в Донецьку і на окупованих територіях.

Станіслав Асєєв

Голова комітету Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності Денис Монастирський вважає, що документ має бути підтриманий. Він спростував чутки, що начебто за цим законом переслідуватимуть українських добровольців у зоні ООС. 

“Про це не йдеться. Ми маємо імплеменутвати норми міжнародного права, у такий спосіб підтвердивши спроможність України судити за міжнародні злочини, які є загальновизнані у світі, до яких не застосовують строків давності”, – сказав він. 

Денис Монастирський

Законопроєкт №2689 передбачає понад 50 видів воєнних злочинів та злочинів проти людяності, які чітко структуровано за об’єктами зазіхання.  

Серед важливих нововведень документа – на міжнародні злочини не поширюватиметься термін давності. Незалежно від того, коли людина скоїла міжнародний злочин, вона має бути покарана. Водночас щодо цих категорій злочинів неможлива амністія. Також документ запроваджує злочин агресії, коли на країну нападає інша держава. 

Читайте також: “Законопроєкт про воєнних злочинців справлятиме охолоджувальний ефект на катів та вбивць”

За словами керівного директора правозахисної організації Global Rights Compliance Мартіна Скотта, навіть якщо Україна в майбутньому тісно співпрацюватиме з Міжнародним кримінальним судом, їй усе одно потрібно буде гармонізувати своє законодавство, бо основна робота в притягненні винних буде покладена на українських правоохоронців. 

Нагадаємо, напередодні українські правозахисні організації та потерпілі від катувань під час російсько-української війни закликали парламент ухвалити документ. Окрім цього, 2018 року ПАРЄ у своїй резолюції №2199 закликала Україну гармонізувати своє законодавство з міжнародним гуманітарним правом. 

Фото: Микола Мирний, Центр прав людини ZMINA, Центр громадянських свобод

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter