Поліція показала фото ще двох імовірних підпалювачів автівки журналістів “Схем”

Дата: 31 Серпня 2020
A+ A- Підписатися

У поліції стверджують, що замовникам підпалу автівки журналістів проєкту “Схеми” було вигідно створити напруження між владою, правоохоронцями й журналістами.

Про це повідомив начальник поліції Київської області Андрій Нєбитов у фейсбуку. 

Нєбитов також виклав фотографії ще двох чоловіків, яких підозрюють у підпалі авто, – Проценка Юрія Володимировича та Ободовського Дмитра Валерійовича. За словами правоохоронця, вони діяли в складі організованої злочинної групи, а також нібито брали участь в акціях, які активно висвітлювались у медіа.

“Журналістам не буде складно встановити, до яких груп належали ці чоловіки, в яких акціях вони брали участь і які “ЗМІ” дуже активно висвітлювали їхню діяльність. Встановлюємо замовників. І це точно особи, яким було вигідно створити напруження між владою, правоохоронцями й журналістською спільнотою шляхом знищення майна відомих у суспільстві діячів”, – додав Нєбитов. 

Нагадаємо, що 26 серпня поліцейські затримали двох підозрюваних у підпалі автомобіля журналістів “Схем”.

Відомо, що автівку журналістів підпалили вночі 17 серпня. Підпал стався біля будинку водія знімальної групи. Журналісти пов’язують інцидент зі своєю професійною діяльністю. Розслідувач Михайло Ткач розповів, що останній матеріал, який знімали за допомогою спаленого авто, стосувався того, як транспорт перших осіб держави порушує ПДР. Водночас під час підготовки матеріалу він помітив стеження. За результатами експертів, які працювали на місці інциденту, автівку журналістів підпалили

Незадовго до підпалу Ткач написав на своїй сторінці у фейсбуку пост про те, що знайшов у себе вдома ознаки прослуховування. Журналіст виявив у стелі отвір завдовжки щонайменше 60 см, який просвердлили з горища і до якого є доступ з інших під’їздів. На місце події приїхали поліцейські, однак, як повідомили колеги Ткача, їх довелося буквально вмовляти подивитися шар підозрілого покриття, під яким був отвір. Також правоохоронці приїхали на виклик без спеціальних засобів. 

Згодом розслідувач подав скаргу до прокуратури на бездіяльність слідчих поліції, які ведуть кримінальне провадження. На цей інцидент уже відреагували в Раді Європи. У спеціальній платформі для захисту журналістики та безпеки журналістів вважають, що тиск на Ткача становить загрозу свободі слова в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter