На час карантину для ВПО скасували обов’язкову перевірку даних для отримання пенсії

Дата: 17 Березня 2020
A+ A- Підписатися

Верховна Рада України на час карантину вирішила тимчасово не застосовувати для внутрішньо переміщених осіб необхідність підтверджувати присутність на підконтрольній Уряду України території, щоб українці могли зберегти статус ВПО і без перешкод після карантину отримати нараховані пенсії та соціальні виплати.

Про це повідомили в Міністерстві з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб.

За відповідний законопроєкт у парламенті проголосували 344 депутати. На період встановлення карантину або обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), та протягом 30 днів із дня його припинення Верховна Рада заборонила:

  • скасовування дії довідки про взяття на облік ВПО на підставі інформації про тривалу відсутність (понад 60 днів) особи за місцем проживання, яка дає обґрунтовані підстави вважати, що ВПО повернулася до покинутого місця постійного проживання;
  • зупинення Ощадбанком видаткових операцій за поточним рахунком ВПО за відсутності проходження фізичної ідентифікації;
  • здійснення контролю за проведенням соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам за місцем їхнього фактичного проживання / перебування.

Відомо, що жителі ТОТ позбавлені можливості отримувати пенсійні виплати на підконтрольній Україні території, якщо вони не взяті на облік як ВПО, що змушує їх регулярно (раз на 60 днів) перетинати лінію зіткнення для перевірки даних. 

Нагадаємо, що задля недопущення епідемії коронавірусної інфекції в Україні запровадили карантин на три тижні. Обмеження ввели, зокрема, на проведення масових заходів, у яких заплановано участь 200 та більше осіб. Також із 12 березня до 3 квітня не працюватимуть навчальні заклади. Із 16 березня 2020 року і до 3 квітня також припиняється в’їзд іноземців та осіб без громадянства на територію України (окрім тих, що мають право на проживання в Україні). 

Через коронавірус на лінії розмежування на Донбасі припинили пропускати людей. Правозахисники вже почали отримувати численні звернення від переселенців, які виїжджали на непідконтрольні території тимчасово і тепер не можуть повернутися звідти. Рішення про тимчасове припинення роботи контрольних пунктів в’їзду та виїзду уряд ухвалив і щодо окупованого Криму. 

Водночас правозахисники вже звернулися до РНБО та Міністерства з питань реінтеграції з проханням не ізолювати тимчасово окуповані райони Донеччини, Луганщини та Крим, оскільки це загрожуватиме життю та здоров’ю їхніх мешканців. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter