Окупанти посилюють режим незаконної призовної кампанії кримчан – активісти

Дата: 10 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

В тимчасово окупованому Криму окупанти посилюють військову призовну кампанію.

Про це “Крим.Реалії” повідомили представники міжнародної громадянської кампанії #LiberateCrimea з посиланням на їхні джерела в окупаційних, незаконно утворених “військкоматах Криму.

Активісти повідомляють, що міським і районним “військкоматам” у взаємодії із незаконним “МВС” надано вказівку щодо виявлення “ухилянтів” та заведення на них кримінальних справ, щоб потім у такий спосіб “вмовити” їх у межах досудової угоди підписати контракт з Міністерством оборони РФ для служби в зоні так званої “СВО”і .

“Відповідну законодавчу базу президент РФ підписав 2 жовтня 2024 року. Причини зрозумілі – кримчан, які бажають воювати проти України, дедалі менше”, – розповіли активісти.

Вони також зазначають, російським “військкоматам” поставлене завдання призвати більше чоловіків у межах чинної призовної кампанії у зв’язку зі збільшенням загальної чисельності Збройних сил РФ.

“Від наших джерел стало відомо, що на республіканській нараді кримських військкомів за участю правоохоронців їм наказано посилити контроль над призовними медкомісіями, оскільки надходить багато сигналів щодо корумпованості цих структур. Наприклад, у Судаку мажор, здоровий хлопець під два метри, син податківця, хвалиться, що вирішив із медкомісією та отримав білий квиток. І таких прикладів багато. Минулий російський військком Криму Юрій Лимар у 2022 році попався саме на цьому, але корупція у цій сфері залишається – зросла лише вартість “білих квитків”, – зазначили активісти.

Як відомо, у жовтні у Росії стартував незаконний російський осінній призов. Примусові заходи торкнуться й Криму, хоча Росії заборонено міжнародним правом призивати населення окупованої території до лав своєї армії. Це вже 20 кампанія з мобілізації з моменту початку тимчасової окупації півострова. 

Як повідомив незаконний “військовий комісар” в тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим Євген Машуков, планується призвати та відправити на службу близько двох тисяч осіб.

Правозахисники наголошують, що кожен, хто стає частиною цієї системи з призову, ризикує стати співучасником міжнародного злочину, адже участь у збройних силах країни-окупанта може мати серйозні наслідки для самого призовника.

У МЗС України висловили протест у зв’язку з початком незаконного осіннього призову до армії РФ в тимчасово окупованому Криму.

30 вересня 2024 року правитель Росії Володимир Путін підписав указ про проведення осіннього призову на військову службу у російській армії. Загалом із 1 жовтня по 31 грудня мають призвати 133 тис. чоловіків віком від 18 до 30 років.

Ініціатива “Трибунал. Кримський епізод” закликає кримчан повідомляти про переслідування та інші відомі факти порушень прав людини в Криму у свій чатбот. Також Кримська правозахисна група закликала кримчан надсилати документи та інші докази, які підтверджують скоєння злочинів в окупованому Криму.

Нагадаємо: якщо ви громадянин України та проживаєте на тимчасово окупованій території, ознайомтеся з інструкцією про те, що робити, якщо вас насильно призивають на війну. 

Читайте також: Чи можуть кримчани захиститися від незаконної мобілізації Росії

У липні 2023 року керівний партнер Global Rights Compliance LLP Вейн Джордаш на полях Кримської платформи заявив, що Міжнародний кримінальний суд недопрацьовує в питанні розслідування міжнародних злочинів щодо цивільних у тимчасово окупованому Криму.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter