На окупованих територіях вчителям погрожують, щоб змусити їх викладати російську програму, – Amnesty International

Дата: 05 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

Росіяни погрожують і піддають насильству українських учителів на окупованих територіях, щоб змусити їх викладати за російською навчальною програмою, заснованій на пропаганді.

Про це заявила правозахисна організація Amnesty International (AI).

Джерело: Amnesty International

Як наголосила очільниця Amnesty International Аньєс Калламар, українські вчителі стоять перед вибором: залишити все та втекти або стати частиною системи освіти, метою якої є індоктринація дітей, зокрема, через виправдання загарбницької війни Росії.

У разі відмови на українських учителів чекатимуть викрадення, погрози, психологічне й фізичне знущання, сказала вона.

Учителі, яких опитали правозахисники, повідомили, що окупаційна влада активно шукала їх, щоб знову відкрити школи й укомплектувати їх педагогами. Одним зі способів уникнути “працевлаштування” для українських вчителів було приховування власної професії.

Коли обіцянки високої зарплати чи емоційний шантаж і погрози не спрацьовували, окупанти вдавалися до фізичної розправи та викрадень, йдеться у повідомленні AI.

Один з учителів із окупованої частини Запорізької області розповів, що його викрали та побили озброєні люди за відмову поновлюватися на роботі.

Чоловік розповів, що вони приїхали до нього додому, називали “фашистом” і “нацистом”, вимагали, щоб він прийшов на захід у школу та сфотографувався з російською державною символікою. Ці фотографії вони мали намір використовувати для шантажу, як доказ співпраці та підтримки окупації.

“Мені погрожували, що цих фото буде достатньо, щоб українська влада довела мою підтримку окупації і посадила мене”, – розповів учитель.

Калламар наголосила на тому, що такі серйозні порушення прав людини мають бути повністю задокументовані й розслідувані відповідними національними та міжнародними органами й експертами, а винні – притягнуті до відповідальності.

Читайте також: “Тут 7–8 кілометрів”: директора школи на Херсонщині окупанти змусили перепливати Дніпро, бо не хотів співпрацювати 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter