Суд взяв під варту військового за самовільне залишення військової частини

Дата: 04 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

Слідчий суддя Бориспільського міськрайонного суду Київської області помістив під варту військовослужбовця, якому закидають самовільне залишення чистини. 

Про це розповіли у суді.

Ілюстраційне зображення. Фото: Anthony Borden

Помістити підозрюваного під варту на 60 діб просив слідчий відділ Бориспільського районного управління поліції  ГУ НП в Київській області. 

У липні 2022 року під час воєнного стану підозрюваний самовільно залишив військову частину без поважних причин, вважають слідчі. Дії чоловіка кваліфікували за статтею “Самовільне залишення військової частини або місця служби, а також нез’явлення вчасно на службу без поважних причин військовослужбовцем, вчинені в умовах воєнного стану або в бойовій обстановці”.

Якщо підозрюваного визнають винним, то він може отримати позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років. 

Нагадаємо, що Верховна Рада дозволила підозрюваним у дезертирстві та СЗЧ замість в’язниці повертатись у військо. 

Відколи президент підписав закон, що посилив відповідальність військових за невиконання наказу, самовільне залишення частини та дезертирство, суди не можуть призначати м’якше покарання за такі дії. Торік за самовільне залишення частини судили понад 1,5 тисячі українців та українок. 

Цей закон дозволив судити військових, які фізично не можуть виконувати наказ.

Критики ідеї про посилення відповідальності для військових звертали увагу, що автори переклали відповідальність із вищого командування на нижчий офіцерський і рядовий особовий склад. Детальніше про це можна почитати за посланням

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter