Поліція Швейцарії затримала кількох людей і порушила справу через використання капсули для самогубств

Дата: 29 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

У Швейцарії 64-річна американка вперше використала капсулу для самогубств Sarco Pod, яка викликає смерть через вивільнення азоту одним натисканням кнопки. Поліція порушила справу за допомогу в самогубстві кількох осіб затримали.

Про це пишуть The Guardian та Associated Press.

Капсула для самогубств Sarco Pod. Джерело: AP

Як повідомляється, 23 вересня капсулу Sarco Pod використали в містечку Мерісгаузен, що неподалік від кордону з Німеччиною. Після цього на місце прибули поліціянти, судово-медичні експерти та прокурори. Капсулу вилучили, а померлу жінку доставили до Інституту судової медицини Цюриха для розтину.

У Швейцарії та деяких штатах США (зокрема в Орегоні та Каліфорнії) асистоване самогубство легалізоване за умови, що в цьому процесі не беруть участі сторонні люди та за умови відсутності корисливих мотивів. При цьому у Швейцарії не дозволена евтаназія, тобто умисне позбавлення життя хворої людини.

Герметичну капсулу Sarco Pod розробив 77-річний австралійський лікар і фізик Філіп Нічке, який останні 10 років живе в Нідерландах. Смерть у ній настає після того, як людина, що знаходиться всередині, натискає на кнопку і випускає азот. Після цього рівень кисню знижується, що нібито не завдає людині страждань.

За словами Нічке, смерть жінки була “легкою та безболісною”. Він за допомогою відеозвʼязку стежив за показниками її пульсу та кисню в крові. Лікар зафіксував, що за дві хвилини після натискання кнопки жінка знепритомніла, а ще через три хвилини померла.

Зазначається, що перед смертю американка сказала, що вже два роки хотіла померти — відколи в неї діагностували важке захворювання, що супроводжується сильними болями. Її також оглянув психіатр і постановив, що жінка психічно здорова.

Поліція кантону Шаффхаузен заарештувала кількох осіб у цій справі, а прокуратура розслідує можливе пособництво та підбурювання до самогубства.

Як інформують ЗМІ, німецький учений Флоріан Віллет, ймовірно, був єдиною людиною, присутньою при смерті жінки. Він є одним із провідних членів Last Resort, організації, відповідальної за поширення інформації про капсулу, і швейцарського підрозділу засновника компанії з її виробництва Exit International, некомерційної організації, яка також лобіює легалізацію самогубства з допомогою капсули Sarco Pod.

Нагадаємо, евтаназію у 2021 році легалізували в Австрії, Португалії, Іспанії

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter