В Іспанії легалізували евтаназію

Дата: 19 Березня 2021
A+ A- Підписатися

В Іспанії нижня палата парламенту легалізувала евтаназію для невиліковно хворих. 

Про це повідомляє CNN.

Противники ухвалення закону. Фото: AP

До ухвалення закону в Іспанії за допомогу у вчиненні самогубства було передбачено 10 років в’язниці. З червня поточного року повнолітні громадяни, які мають “серйозні й невиліковні” захворювання, що спричиняють “нестерпні страждання”, можуть без наслідків переслідування ухвалювати рішення піти з життя.

Водночас лікар, якому надійшов запит на евтаназію, може відхилити його, якщо заявник не дотримався всіх вимог закону. Запит також має схвалити другий лікар і регулювальний орган.

“Сьогодні важливий день: ми рухаємося до визнання прав людини. Ми рухаємося до гуманнішого і справедливішого суспільства”, – заявила міністерка охорони здоров’я країни Кароліна Даріас.

Парламент Іспанії. Фото: Getty Images

У день голосування групи прихильників і противників законопроєкту влаштували демонстрації біля стін парламенту. Противники, серед яких представники консервативних рухів, планують оскаржувати закон у Конституційному суді.

Відтепер Іспанія стала четвертою країною в ЄС, де легалізували евтаназію. 

Нагадаємо, що в Нідерландах, Люксембурзі, Колумбії, Швейцарії, Японії, Канаді та деяких штатах США самогубство з професійною допомогою вважається легальною процедурою. Такою евтаназію вважають і в Бельгії, де для дорослих її дозволили проводити у 2002 році, а 2014-го можливість добровільно піти з життя стала доступна й для дітей. У вересні минулого року цю процедуру в країні вперше провели 17-річному хлопцю.

На початку минулого року Конституційний суд Німеччини також дозволив тяжкохворим людям робити евтаназію, а згодом судді й в Австрії дійшли висновку, що заборона на асистований суїцид є порушенням прав людини.

Раніше ZMINA докладно розповідала, як евтаназію зробили відомій паралімпійській спортсменці Маріці Верворт. Жінка не приховувала свого бажання піти з життя, адже ще у віці 14 років їй діагностували руховий параліч рук і ніг, причиною якого став рідкісний порок шийних хребців. Незважаючи на це, Верворт почала займатися баскетболом на візках, а пізніше – тріатлоном. 

Фотографія обкладинки: з відкритих джерел 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter