У Запоріжжі судитимуть екскерівників колонії, які вимагали гроші від засуджених в обмін на припинення катувань

Дата: 11 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

У Запорізькій області судитимуть колишнього керівника колонії, його першого заступника та ще сімох осіб. Їх обвинувачують у катуванні засуджених та вимаганні грошей від їхніх родичів за припинення знущань.

Про це повідомляє Офіс генерального прокурора.

Фото: Офіс генерального прокурора

Так, ексочільника колонії та його першого заступника звинувачують за кількома статтями Кримінального кодексу України. Зокрема, їм інкримінують створення і керівництво злочинною організацією, катування ув’язнених і вимагання.

Ще пʼятьом особам – участь у злочинній організації, катування та вимагання. Двох інших звинувачують у причетності до злочинної організації і вимаганні.

Слідчі зʼясували, що колишнє керівництво колонії організувало злочинну групу, яка діяла з 2016 до 2021 року з метою отримання коштів шляхом систематичного катування увʼязнених.

За вказівкою керівників, як зазначають в Офісі генпрокурора, виконавці застосовували до засуджених жорстокі методи тортур: загортали їх у мокрий матрац, доводячи до стану удушення, били пластиковими або дерев’яними палицями по ногах і спині, травмували пальці, завдавали ударів по шиї, що призводило до втрати координації або свідомості. Вони також викручували руки засудженим за спиною.

Окрім цього, використовували методи, як-от занесення грибкових інфекцій під нігті за допомогою забруднених голок, тримали в’язнів зв’язаними або змушували стояти в незручному положенні понад 12 годин. За припинення таких тортур вимагали гроші від родичів потерпілих.

Кошти зазвичай переказували на банківські картки родичів днювальних і старших днювальних у колонії, після чого ці гроші знімали й передавали до установи готівкою в посилках. 

Щодо одного з підозрюваних здійснювалося спеціальне досудове розслідування.

Нагадаємо, наприкінці травня поточного року чотирьом службовцям Божковської виправної колонії (№16) на Полтавщині повідомили про підозри в катуваннях в’язнів. 

Детективи ДБР кажуть, що жертвами катувань ставали майже всі, хто потрапляв до колонії, тож встановлення потерпілих триває досі. 

А в серпні колишній керівник Божковської виправної колонії № 16, де катували увʼязнених, отримав 400 тисяч гривень премії та максимальну пенсію.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter