Чотирьом посадовцям колонії на Полтавщині загрожує тюрма за організацію системи катувань ув’язнених

Дата: 29 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Чотирьом службовцям Божковської виправної колонії (№16) на Полтавщині повідомили про підозри в катуваннях в’язнів. 

Про це розповіли в ДБР. 

Фото: ДБР

Детективи кажуть, що жертвами катувань ставали майже всі, хто потрапляв до колонії, тож встановлення потерпілих триває досі. 

“Новоприбулим погрожували поселенням серед “відторгнутих загалом” в’язнів та били до тих пір, поки не ламали волю й примушували беззаперечно виконувати будь-які вказівки. Наразі перевіряється інформація навіть про факти смерті від побоїв”, – розповідають слідчі. 

З моменту прибуття до колонії кожен із засуджених проходив жорстку процедуру приймання: їх змушували прибирати підлогу, фільмуючи це все, а якщо люди відмовлялись, то їх били руками, ногами, гумовими кийками, палицями по різних частинах тіла, викручували руки. Детективи знають про один з випадків, коли в’язню завдали понад дві сотні ударів. 

Одне з приміщень Божковської виправної колонії під час моніторингового візиту правозахисників у 2020 році. Фото: ХПГ

Також у розпорядженні слідства є відео, на яких зафіксований момент завдання тяжких тілесних ушкоджень одному з новоприбулих в’язнів. 

Детективи наголошують, що мають докази фактів катувань не лише в цій, але й в інших виправних установах. 

Підозрюваним посадовцям Божковської виправної колонії, якщо їх визнають винними, загрожує до 10 років позбавлення волі. 

Нагадаємо, що очільник міністерства юстиції Денис Малюська ігнорує рекомендації Омбудсмана щодо усунення порушень прав людини в місцях несвободи. 

Посадовець дозволяє собі суперечливі заяви, що демонструють неповагу до прав людини, наприклад раніше жартував про ймовірне зґвалтування трансгендерної жінки в чоловічій камері колонії або ж висловлювався щодо в’язнів, які вирішили доєднатися до ЗСУ. Кілька років тому міністр відкрито заявив, що права людини не в пріоритеті очолюваного ним відомства. 

Попри критику правозахисників “сором” Малюська відчуває за роботу інших. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter