Малюська ігнорує рекомендації Омбудсмана щодо усунення порушень прав людини в місцях несвободи

Дата: 31 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Відомство міністра юстиції України Дениса Малюськи ігнорує рекомендації Уповноваженого Верховної Ради з прав людини про усунення порушень прав людини в місцях несвободи, що підпорядковуються цьому міністерству.

Про це Омбудсман Дмитро Лубінець заявив у парламентському Комітеті з прав людини під час презентації Спеціальної доповіді Уповноваженого “Про стан реалізації національного превентивного механізму (НПМ) в Україні за 2022 рік”.

Міністр юстиції України Денис Малюська

Дмитро Лубінець повідомив, що зростає кількість моніторингових візитів Департаменту НПМ та актів реагування на виявлені порушення прав людини.

“Продовжуються виявлятися випадки фізичного насильства, самогубств, рабської праці засуджених та інших порушень прав людини”, – зазначив Дмитро Лубінець.

Під час презентації спецдоповіді він звинуватив Мін’юст у тому, той покриває порушників прав людини в пенітенціарній системі.

За його словами, надані ним рекомендації як Омбудсмана України щодо усунення порушення прав засуджених та ув’язнених осіб Міністерство юстиції України постійно ігнорує.

“Під час моніторингових візитів ми бачимо проблеми й хочемо, щоб недоліки усувались. Саме тому пропоную провести спільне засідання з депутатами та запросити на нього міністра юстиції України, щоб обговорити кричущі проблеми в пенітенціарній сфері”, – констатував Уповноважений.

У спецдоповіді йдеться, що невиконаними лишаються рекомендації, які Уповноважений надав Мін’юсту в спеціальній доповіді за 2021 рік, зокрема щодо:

  • реалізації заходів контролю за недопущенням випадків катувань, жорстокого і такого, що принижує честь та гідність, поводження та покарання ув’язнених і
    засуджених;
  • припинення хибної практики залучення ув’язнених і засуджених до виконання
    функцій контролю та нагляду за поведінкою інших в’язнів;
  • забезпечення дотримання вимог роздільного тримання окремих категорій в’язнів;
  • ліквідації всіх ознак стигматизації людини в пенітенціарних установах;
  • поміщення ув’язнених і засуджених до тих установ, що не мають достатньої кількості вільних спальних місць і вільної житлової площі, мінімальні граничні норми якої визначені законодавством України, з урахуванням вимог роздільного тримання та інших обмежень тощо.

З огляду на реалії 2022 року можна з розумінням поставитися до стану дотримання прав в’язнів, що пов’язані з матеріальним забезпеченням. Однак немає жодного виправдання недотриманню прав людини, для забезпечення яких не потрібні ресурси, крім людяного ставлення. Це фактично ті цінності, які українці на сьогодні виборюють на полі бою ціною власного життя.

Дмитро Лубінець, Уповноважений Верховної Ради з прав людини

Раніше ZMINA повідомляла, що затриманого у Фінляндії російського бойовика ультраправого угруповання “Русич”, причетного до скоєння воєнних злочинів в Україні, Яна Петровського не екстрадуватимуть до України через умови утримання в українських пенітенціарних установах.

Як відомо, це непоодинокі випадки, коли закордонні суди відмовляють Україні в екстрадиції підозрюваних у порушеннях Кримінального кодексу України. 

Нагадаємо, Національний превентивний механізм – це незалежний національний орган, який створений і діє відповідно до Факультативного протоколу до Конвенції ООН проти катувань і передбачає регулярний моніторинг усіх місць несвободи для запобігання в них жорстокому поводженню з людьми, які там перебувають.

А в місцях несвободи (custodial settings) може опинитися кожен з нас – за рішенням або вказівкою адміністративного, судового чи іншого органу, без права залишити їх з власної волі.

В Україні НПМ діє з 2012 року в форматі “Омбудсман +”, що передбачає здійснення моніторингових візитів до місць несвободи працівниками Офісу Омбудсмана спільно з громадськими активістами.

Торік повідомлялося, що з початку повномасштабної збройної агресії РФ до листопада 2023 року департамент НПМ спільно з громадськими моніторами по всій країні здійснив 615 відвідувань місць несвободи. Щоб усунути виявлені порушення основоположних прав людини й громадянина, Омбудсман вніс 116 подань до центральних органів виконавчої влади, інших державних органів та органів місцевого самоврядування.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter