Російського бойовика з “Русича” не екстрадували до України через умови в українських пенітенціарних установах

Дата: 08 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Затриманого у Фінляндії російського бойовика ультраправого угруповання “Русич”, причетного до скоєння воєнних злочинів в Україні, Яна Петровського не екстрадуватимуть до України через умови утримання в українських пенітенціарних установах.

Про це повідомляє фінська газета Helsingin Sanomat. 

Фото: ANTTI HÄMÄLÄINEN / IS

Верховний суд Фінляндії послався на ухвали ЄСПЛ щодо умов в українських установахі Їх визнали порушенням третьої статті Конвенції про права людини: Ніхто не повинен піддаватися катуванням, нелюдському або такому, що принижує гідність поводженню та покаранню. .

Європейський суд з прав людини вже багато разів звертав увагу української влади на це питання та зобов’язував виплачувати компенсації тим, кого тримали у неналежних умовах, наприклад, по кілька років у камері, меншій за три метри, з пліснявою на стінах та відкритою перед іншими в’язнями вбиральнею.

Фінський суд наказав звільнити Петровського, тож його адвокат вже відправився за своїм клієнтом. 

Нагадаємо, що Ян Петровський на прізвисько “Слов’ян” воював на території України у 2014–2015 роках і вчиняв воєнні злочини проти українських військових. 

Петровський є одним із лідерів російського неонацистського угруповання “Русич”. ZMINA вже розповідала про це угруповання, члени якого, наприклад, закликають вбивати українських дітей, проводячи над ними “наукові експерименти”. 

Бойовики “Русича” 5 вересня 2014 року із засідки розстріляли колону “Айдара” біля селища Металіст на Луганщині. Вони добивали тих, що вижили, і катували полонених, а потім фотографувались біля тіл убитих. 

Україна вже вимагала екстрадиції Петровського у 2016-му, коли його затримали у Норвегії, втім, тоді він поїхав до Росії. 

Петровський перебуває під санкціями в багатьох країнах світу. Як й інший лідер “Русича” Олексій Мільчаков, він також воював у Сирії. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter