Україна має виплатити колишнім в’язням СІЗО з Черкас, Києва та Дніпра компенсації за погані умови утримання

Дата: 12 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Європейський суд з прав людини визнав порушення, зокрема, щодо заборони катувань та присудив трьом заявникам, яких утримували в СІЗО, багатотисячні компенсації. 

Відповідне рішення опублікували на сайті суду. 

Камера в Черкаському СІЗО, яку виявили монітори Офісу Омбудсмана в травні 2020 року. Фото: Уповноважена Верховної Ради з прав людини

Судячи з матеріалів справ, одного із заявників Сергія Філоненка утримували в Черкаському СІЗО роки 10 місяців і 15 днів у камері, розмір якої був менш як три метри. Водночас чоловіка тримали в нелюдських умовах не одного та ще й погано годували. Йому присудили 8,5 тисячі євро компенсації. 

Іншого заявника Олександра Лося утримували в Київському СІЗО 3 роки 3 місяці й 26 днів також у камері, меншій за три метри. Чоловік, зокрема, скаржився на плісняву в камері, погане освітлення, неналежне харчування та інші проблеми, притаманні українським пенітенціарним установам. Чоловіку присудили 9,5 тисячі євро компенсації. 

Третього заявника Віталія Варава утримували в СІЗО Дніпра. Його камера була більша за три метри – 3,6 м². Чоловік скаржився на погані умови, зокрема на брак свіжого повітря та неможливість усамітнитися під час відвідування вбиральні. Йому присудили 9,8 тисячі євро компенсації. 

ЄСПЛ не вперше визнає порушення з боку України в справах щодо умов утримання в пенітенціарних установах. Кілька років тому уряд зобов’язали сплатити загалом понад 50 тисяч євро компенсації моральної шкоди сімом в’язням, яких також утримували в СІЗО в Дніпрі та Черкасах.

Разом з цим Міністерство юстиції впроваджує в Україні так званий експериментальний проєкт із відкриття платних камер СІЗО, частина оплати за які йде на ремонти у звичайних камерах. За словами правозахисників, у такий спосіб легалізують дискримінацію за майновим станом. Так, у Запорізькому СІЗО один з в’язнів викупив для себе всі місця в камері підвищеного комфорту, а тому інші затримані не могли скористатися послугою.  

Нагадаємо, що Офіс генпрокурора невдовзі має відзвітувати Раді Європи про виконання майже сотні справ із ЄСПЛ про тортури в правоохоронній системі. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter