Офіс генпрокурора має відзвітувати Раді Європи про виконання майже сотні справ про тортури у правоохоронній системі

Дата: 10 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Департамент протидії порушенням прав людини у правоохоронній і пенітенціарній сферах в Офісі генерального прокурора готується прозвітувати перед комітетом міністрів Ради Європи про стан виконання понад 90 справ, пов’язаних із тортурами у правоохоронній системі. 

Про це розповіли в Офісі генерального прокурора. 

Чоловік, якого поліцейські у відділку на Черкащині у 2021 році душили шлангом та зламали об нього залізний стілець. Фото: ДБР

У відомстві відбулась робоча зустріч щодо реалізації стратегії протидії катуванням у системі кримінальної юстиції, яку уряд ухвалив ще у 2021 році.

Тортури в сучасній українській правоохоронній системі є звичним явищем, про що неодноразово казали правозахисники. Також соціологічні опитування, які проводили ще до початку повномасштабного російського вторгнення, свідчили, що більшість українців були упевнені – від насильства, наприклад, у поліції не застрахований ніхто

Заступниця Генерального прокурора Вікторія Літвінова під час зустрічі з посадовцями в ОГП констатувала, що “факти неналежного поводження працівників правоохоронних органів України вже тривалий час є предметом розгляду у Європейському суді з прав людини”. 

Комітет міністрів Ради Європи, перед яким звітуватимуть українські посадовці щодо виконання справ, чотири рази на рік проводить засідання, на яких й здійснює нагляд. Комітет може винести остаточну резолюцію, якщо переконається, що рішення виконали, або ж тимчасову, якщо, наприклад, є проблеми з його тлумаченням й тоді ЄСПЛ просять роз’яснити рішення.  

Якщо заявник вважає, що держава-відповідач не виконує взагалі або не виконує частково рішення винесене на його користь, то зі скаргою слід звертатися саме до Комітету, а не до ЄСПЛ. 

Нагадаємо, що екскерівника Бердянської колонії та його заступника, яких підозрюють у катуваннях ув’язнених, взяли під варту. Слідчі вважають, що вони створили злочинну організацію, яка катувала в’язнів та вимагала гроші в їхніх родичів, щоб такого не відбувалось. 

Одним із видів катувань, до якого вдавались у колонії, було занесення під нігті грибкових інфекцій забрудненою швейною голкою.

Правозахисники били на сполох щодо ситуації в Бердянській колонії та багато років поспіль розповідали про побиття там під час приймання, катування та зґвалтування. Установу називали одним з найжорсткіших закладів пенітенціарної системи в Україні. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter