Екскерівника Бердянської колонії та його заступника, яких підозрюють у катуваннях ув’язнених, взяли під варту

Дата: 10 Червня 2023
A+ A- Підписатися

У Києві суд обрав запобіжний захід — тримання під вартою — екскерівнику Бердянської виправної колонії № 77 Максиму Чукіну та його заступнику Максиму Коротичу. Чоловіків звинувачують у катуванні ув’язнених та вимаганні.

Про це повідомляє ГО “Захист вʼязнів України”.

Колишній керівник Бердянської виправної колонії № 77 Максим Чукін. Джерело: ГО “Захист вʼязнів України”

Обом суд обрав тримання під вартою на 60 діб без права на заставу.

8 червня 2023 року співробітники Досудового бюро розслідувань та Офісу генпрокурора затримали колишніх очільників Бердянської виправної колонії, які жорстокими катуваннями вибивали з увʼязнених гроші.

За даними досудового розслідування, підозрювані замотували увʼязнених у мокрий матрац і доводили до стану удушення. Били своїх жертв пластиковою або дерев’яною палицею по стопах, сідницях, відбивали фаланги пальців рук, викручували руки за спиною. Били кулаком по хребцях шиї, від чого потерпілі на мить втрачали координацію або взагалі непритомніли.

Як зазначають в Офісі генпрокурора, ще одним видом катувань було занесення під нігті грибкових інфекцій забрудненою швейною голкою. Підозрювані також звʼязували увʼязнених і змушували довго стояти в одному положенні протягом 12 годин і навіть більше.

За уникнення таких катувань зловмисники вимагали від членів родин потерпілих кошти.

Підозрюваним загрожує до 12 років за ґратами. Раніше засудили виконавців катувань у колонії, якими виявилися в’язні, що знущалися з інших в’язнів. 

Нагадаємо, правозахисники не один рік били на сполох щодо ситуації в Бердянській колонії й розповідали про побиття під час приймання, катування та інші жорстокі дії. У 2019 році в колонії зґвалтували 23-річного атовця. 

Установу називали одним з найжорсткіших закладів пенітенціарної системи в Україні. Ситуація там привертала увагу журналістів, які зняли про колонію документальний фільм, що переглянули більш ніж мільйон разів. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter