У Запорізькому СІЗО один із в’язнів викупив для себе всі місця в камері підвищеного комфорту

Дата: 03 Серпня 2020
A+ A- Підписатися

В’язні Запорізького слідчого ізолятора не можуть скористатися послугою платної камери, адже всі місця в ній викупив один з ув’язнених. 

Про це розповіли в Офісі Омбудсмана. 

Міністр юстиції Денис Малюська під час відкриття платних камер у Запоріжжі та Дніпрі

Платна камера з’явилась у СІЗО наприкінці травня в межах експериментального проєкту Мін’юсту. За проживання в ній в’язні мали сплатити понад 3 тис. гривень за добу. Під час моніторингу виявилося, що скористатися послугою ув’язнені не можуть, бо всі три місця в цій камері оплатила одна особа. 

Водночас стан інших камер у СІЗО члени моніторингової групи описали як незадовільний. 

“Стіни та стеля цих камер вкриті грибком та пліснявою. В’язні скаржаться на неналежні комунально-побутові та санітарно-гігієнічні умови, зокрема відсутність зливних бачків, зношеність матраців, подушок і ковдр, обмежений доступ до питної води та наявність у камерах тарганів та клопів”, – розповіли монітори. 

Також під час огляду приміщень одного з режимних корпусів СІЗО виявили шість так званих транзитних камер, у яких тримали від 6 до 11 осіб, що очікували етапу до інших пенітенціарних закладів. Ці камери, за словами моніторів, узагалі не внесли до акта вимірювання житлової площі приміщень СІЗО, однак у них понаднормово утримували осіб.

Нагадаємо, на початку травня в Київському СІЗО запрацювали чотири платні камери. Установа стала першою в Україні, де Мін’юст почав свій експериментальний проєкт. На сьогодні, окрім Києва, до проєкту приєднались Одеса, Харків та Чернігів

Відкриття так званих платних камер спричинило невдоволення, зокрема, у голови парламентського Комітету з прав людини Дмитра Лубінця. За його словами, така практика фактично запроваджує дискримінацію людей за фінансовими можливостями.

“Це неприйнятно, коли той, у кого є гроші, перебуває в кращих умовах”, – казав він. 

Читайте також: Платні камери в СІЗО: “реформа пенітенціарки” чи крок до легалізації нерівності?

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter