У Чернігівському СІЗО з’явилися платні камери

Дата: 25 Травня 2020
A+ A- Підписатися

У Чернігівському слідчому ізоляторі з’явилися платні камери з поліпшеними умовами розміщення. 

Про це повідомили в Мін’юсті.

Платні камери в Київському СІЗО

Вартість платних камер становитиме за одну добу 500 грн, за тиждень – 1600 грн, а за місяць – 3500 грн. 

“За цю плату ув’язненим будуть надаватися місця в камерах з побутовими умовами, поліпшеними порівняно до тих, що зараз є у звичайних камерах. Це платні камери зі збільшеною нормою площі на одного ув’язненого, із відгородженою санвузловою зоною та мінімальним набором необхідних побутових умов”, – заявила заступниця міністра юстиції Олена Висоцька.

На початку травня в Київському СІЗО запрацювали чотири платні камери. Тоді міністр Денис Малюська розповідав, що отримані від їхнього використання кошти СІЗО спрямовуватимуть на підтримання належних умов утримання в безкоштовних камерах та на покриття собівартості утримання камер з поліпшеними умовами

Висоцька додала, що відкриття платних камер – це проєкт міністерства, до якого невдовзі приєднаються Одеса та Харків. Платні камери працюватимуть до кінця 2021 року. Тоді у відомстві вирішать, чи варто продовжити ініціативу та законодавчо закріпити надання такої платної послуги. 

Водночас координаторка проєктів Центру прав людини ZMINA Маргарита Тарасова називає дивною спробу побороти негласну нерівність у в’язницях за допомогою її легалізації.

“Те, що міністр юстиції називає камерами з покращеними умовами, насправді є камерами з нормальними умовами. Достатня площа, освітлення, відокремлені санвузли – це те, чого вимагають міжнародні стандарти поводження із в’язнями. Тобто такі умови мали би бути у всіх 50 тисяч “клієнтів” пенітенціарних закладів”, – зазначила Тарасова.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter